Blocuri noi, metehne vechi, la Timișoara

Mulţi timişoreni şi-au cumpărat locuinţe în blocuri nou-construite. Strategia de marketing a dezvoltatorilor imobiliari a avut un succes nesperat, astfel încât numărul tranzacţiilor a fost impresionant.

Publicitatea a fost bine ţintită şi destul de agresivă, urmărind câteva puncte care s-au dovedit a fi decisive în opţiunea cumpărătorilor.

CITEȘTE ȘI: Animale otrăvite pe câmp

Mai întâi, a contat asepctul exterior al clădirilor, net superior faţă de blocurile construite în perioada socialistă.

Culori vii, balcoane mari, totul era nou, lucruri care au luat ochii celor aflaţi în căutarea unui apartament. Vânzarea locuinţelor a fost încredinţată unor agenţii imobiliare, care au ştiut să fie mai convingătoare decât vânzătorii particulari din blocurile vechi.

Agenţii au ştiut să exploateze la maximum avantajele locuinţelor noi: suprafeţe mai mari, compartimentare modernă, cu open-space care permite o mai bună interacţiune între membrii familiei, centrale termice proprii, instalaţii sanitare noi, siguranţă şi protecţie, ca urmare a barierelor şi a camerelor de supraveghere instalate, vecini tineri şi deschişi către nou, locuri de pacare şi situarea într-o zonă aerisită, departe de agitaţia şi tumultul din oraş. Sunt lucruri binecunoscute şi care au contat enorm în alegerea făcută de mulţi timişoreni, ce au preferat un apartament nou în dauna unuia vechi, chiar dacă preţul a fost mare.

Din păcate, în timp, mulţi au constatat că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Diferenţele nu sunt duse chiar până la extrem, dar nici nu se poate vorbi de paradisul imobiliar care era vehiculat în momentul vânzării.

În primul rând, zonele nu prea dispun de facilităţile fireşti unor cartiere din oraş. Nu există şcoli, grădiniţe, parcuri, biserici, magazinele sunt puţine, iar distanţa faţă de mijloacele de transport în comun este destul de apreciabilă.

De trotuare, nici măcar nu poate fi vorba, iar accesul spre oraş este atât de dificil încât maşinile merg „bară la bară” şi se formează cozi interminabile.

Curăţenia lasă şi ea mult de dorit, iar locurile care ar putea fi transformate în parcuri sunt, de fapt, depozite de gunoi aruncat la întâmplare. La asta contribuie şi faptul că noile cartiere au fost amplasate în zone periferice, ferite de vigilenţa celor care ar putea lua măsuri.

Dezvoltatorii imobilioari au invocat, în momentul vânzării, şi calitatea superioară a materialelor de construcţii, total diferite de cele folosite înainte de 1989, care nu asigurau eficienţă şi nu aduceau economie.

Realitatea ne arată că unele blocuri, deşi au doar câţiva ani vechime, arată deja mai rău ca altele construite pe când actualii pensionari erau şoimi ai patriei.

Locurile de parcare, barierele de la intrare şi camerele de supraveghere sunt, într-adevăr, de un real folos, dar trebuie amintit şi faptul că asta implică şi nişte costuri, care încarcă foarte mult preţul apartamentului, atât la achiziţionare, cât şi pe parcurs.

Cât despre vecini, e adevărat, aceştia sunt în majoritate persoane tinere, dar asta nu înseamnă automat că toţi sunt oameni excepţionali, plus că o bună parte sunt chiriaşi, cărora nu le pasă prea mult de întreţinerea imobilului şi a zonei.

În concluzie, blocurile noi au avantaje şi dezavantaje, ca toate lucrurile de care se loveşte un om. Singura difenţă ţine de marketing, pentru că în cazul lor s-au folosit tehnici profesionale de promovare, care au exacerbat avantajele şi au omis dezavantajele.

1 Comments
Adi 22/11/2018
Poate ar trebui sa incurajati oamenii sa cumpere la finalizare ctiile.sa mearga sa vada pe strada armoniei cartier nou de blocuri si vis a vis este centru de refugiati( care nu va disparea in urnatorii 20ani), mai e cartierul ce se va face intre fructus si fosta tipografie...ce frumos se va auzi trenul...poate puteti face articole cu fiecare cartier avantaje si dezavantaje...fiecare om cauta altceva