Animale otrăvite pe câmp

animale moarte camp timis

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) – Comisariatul Județean Timiș au efectuat un control, la solicitarea polițiștilor de la Secția 9, ca urmare a identificării, de către aceștia, a unor exemplare moarte de căprior, șacal, fazan și coțofană, suspectate că ar fi murit prin otrăvire. Comisarii GNM s-au deplasat imediat la fața locului, constatând că pe terenurile agricole din extravilanul localităţii Liebling cultivate cu rapiță de SC Agrar Liebling 2015 SRL, au fost aplicate produse de combatere a dăunătorilor, direct pe sol (peleți solizi de culoare rozalie și granule albastre).

La fața locului, au fost identificate trei cadavre de căprior, unul de șacal, șase de fazan, respectiv două de coțofană, iar un reprezentant al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiş a prelevat probe de la exemplarele de vânat care au murit pe terenurile agricole ale societății, urmând a fi prezentat buletinul de analiză.

În urma cercetărilor întreprinse de comisarii GNM, a reieşit că societatea a aplicat manual raticid Ratt Killer (4.000 kilograme) și moluscocid Axcella (2.000 kilograme), pe o suprafaţă totală de aproximativ 50 de hectare (terenuri agricole şi spaţii din incinta fermei).

Motivul invocat de reprezentanții societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare și melci, atât în fermă, cât și pe terenuri.

O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Timiș.

Ancheta nu s-a oprit aici. Verificările efectuate de comisarii GNM, împreună cu reprezentanții IPJ Timiș, au continuat în incinta fermei din Liebling, unde echipa de control a constatat că angajaţii societăţii incendiau deșeuri amestecate (menajere, reciclabile, ambalaje de la produse de combatere a dăunătorilor și fitosanitare, filtre de ulei, etc.).

În urma acestui control, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravențională în valoare de 40.000 de lei pentru incendierea deșeurilor (periculoase și nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, și au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de realizare.

Astfel, s-a dispus interzicerea aplicării de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor pe terenurile agricole fără respectarea prescripțiilor tehnice din fișa cu date de securitate a produsului.

Totodată, s-a solicitat luarea măsurilor tehnice de eliminare a riscurilor privind apariția mortalităţii la specii de animale sălbatice, pe terenurile ocupate de culturi de rapiță pe care au fost aplicate produsele raticid și moluscocid.

De asemenea, comisarii au solicitat: încheierea unui contract de valorificare și eliminare a deșeurilor menajere și asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul de salubritate local; gestionarea deșeurilor, conform cerinţelor Legii 211/2011, prin societăți specializate autorizate. Totodată, a fost interzisă incendierea deșeurilor de orice tip.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *