S-a întâmplat în Timiş: nişte băieţi deştepţi au dat un tun de sute de mii de euro, iar procurorii au ţinut dosarul şapte ani în sertar, până s-au prescris faptele

S-a întâmplat în Timiş: nişte băieţi deştepţi au dat un tun de sute de mii de euro, iar procurorii au ţinut dosarul şapte ani în sertar, până s-au prescris faptele

Sutele de mii de euro sifonate sub pretextul modernizării rețelei cu apă dintr-o comună timișeană nu vor mai fi recuperate vreodată și nici făptașii pedepsiți. Jaful din bani publici din Primăria Tomnatic, derulat în perioada 2007-2012, a făcut obiectul dosarului penal 2111/P/2012 aflat în lucru vreme de șapte ani (!) la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare.

În ciuda faptului că procurorii sânmicloșeni au avut la dispoziție și raportul de control întocmit de auditorii Camerei de Conturi Timiș în 2014, în care erau prezentate detaliat toate ilegalitățile și neregulile comise cu ocazia derulării contractelor încheiate între vechea administrație a comunei Tomnatic, în frunte cu fostul primar Dănuț Miculescu, și firmele Tostcaf și Savnel Trans, dosarul penal a stat fain-frumos într-un sertar exact atât cât a trebuit.

Deși infracțiunile prezentate și de ziarul nostru în articolele Într-o comună din Timiș s-au sifonat sute de mii de euro într-o afacere cu apă (22 octombrie 2019) și După <<modernizarea>> rețelei de apă, locuitorii unei comune din Timiș așteaptă cu emoții fiecare iarnă(29 octombrie 2019) erau vizibile din avion, procurorii din Sânnicolau Mare s-au făcut că lucrează timp de șapte ani, după care s-au trezit că, upsss, s-au prescris faptele…

Declinare de competență după șapte ani de somnolență

Ordonanța de clasare dispusă de procurorul de caz în 14 octombrie 2019 este plină de cifre, fiind enumerate, de-a valma, numere de contracte, date calendaristice, sume de bani, un adevărat ghiveci care n-are cum să ascundă însă realitatea. Și anume că, deși faptele erau clare, acțiunea în dosar a început practic la șapte ani de la deschiderea acestuia!

În ordonanță scrie negru pe alb că “la data de 25.01.2019 a fost declinată competența către DNA Serviciul Teritorial Timișoara, fiind constituit dosarul nr. 10/P/2019 la această din urmă unitate”. Adică după ce au deschis dosarul în 2012, procurorilor din Sânnicolau Mare le-a trebuit șapte ani să constate că faptele respective nu intră în sfera lor de competență, ci în cea a Direcției Naționale Anticorupție. Cum să stai șapte ani cu fundul pe dosar și apoi să te trezești brusc că trebuie să-ți declini competența?!

Prejudiciu de milioane de lei

Din ianuarie 2019, totul a mers șnur în dosar… Cităm din același document: “Prin ordonanța din 29.07.2019 emisă în dosar nr. 10/P/2019, DNA Serviciul Teritorial Timișoara a dispus clasarea cauzei față de suspectul Miculescu Dănuț pentru comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu (…) constând în efectuarea de plăți, în mod nelegal, către SC Tostcaf SRL, în baza contractelor nr. 1.436/29.11.2007 și 3.081/16.08.2010 (…)

Pentru a se dispune astfel s-a reținut în esență că, în ceea ce privește raporturile cu SC Tostcaf SRL, Primăria Comunei Tomnatic a încheiat cu această societate comercială două contracte având ca obiect lucrări de extindere și modernizare a alimentării cu apă în sistemul centralizat Tomnatic, contractul cu nr. 1.436/29.11.2007 pentru suma de 706.282,87 lei plus TVA în valoare de 134.193,75 lei (la care, printr-un act adițional din chiar ziua încheierii contractului, s-a mai adăugat suma de 101.708 lei, iar prin actul adițional nr. 160/17.07.2009, s-a mai adăugat suma de 318.530,31 lei) și contractul cu numărul 3.081/16.08.2010 pentru suma de 1.650.112,29 lei plus TVA în valoare de 396.037 lei.

Lucrările executate în baza primului contract au fost finalizate la data de 19.08.2010, potrivit procesului-verbal de recepție întocmit. Lucrările executate în baza celui de-al doilea contract au fost finalizate la data de 22.05.2012, potrivit procesului-verbal de recepție (…) Ulterior au fost constatate deficiențe grave la lucrările executate în temeiul contractelor încheiate cu SC Tostcaf SRL și lipsa unor articole care totuși fuseseră solicitate la plată.

DNA Serviciul Teritorial Timișoara a reținut că aceste deficiențe erau imputabile constructorului și dirigintelui de șantier, iar nu persoanelor care, fără a avea studii de specialitate, au efectuat recepția lucrărilor.

Pe baza documentelor justificative întocmite, suspectul Miculescu Dănuț a dispus plata sumelor de bani în perioada 2007-2012 (…) dar fără ca astfel să încalce vreo dispoziție legală, astfel de încălcări putând fi reținute doar în sarcina constructorului și dirigintelui de șantier, care au atestat în documentele justificative întocmite aspecte de fapt nereale, fiind declinată unității noastre de parchet competența de efectuare a cercetărilor pentru infracțiunile de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Aceste fapte ar fi imputabile numitului Aldea Dan, administrator al SC Tostcaf SRL, precum și lui Heiman Ovidiu Sorin, administrator al SC Heiman Consult SRL, primul în calitate de constructor ce întocmea documentele justificative în baza celor două contracte încheiate cu Primăria Tomnatic, iar al doilea în calitate de diriginte de șantier ce trebuia să vegheze la respectarea normelor contractuale și legale ale lucrărilor executate”.

Strategia a funcționat, toată lumea a scăpat

E timpul pentru o scurtă concluzie. În doar șase luni de la primirea dosarului (ianuarie – iulie 2019), specialiștii în anticorupție din Timișoara au reușit să-și dea seama că fostul edil-șef Dănuț Miculescu e imaculat precum Albă ca Zăpada și că el doar a semnat ca primarul, fiind tras pe sfoară de constructor și de dirigintele de șantier, adevărații făptași în viziunea DNA.

Păi dacă procurorii anticorupție au stabilit asta în șase luni, atunci Parchetul Sânnicolau Mare ce-a păzit din 2012 până în 2019?! De ce nu i-au trimis în judecată, în tot acel interval de șapte ani, procurorii sânmicloșeni pe constructor și pe dirigintele de șantier? Întrebările sunt retorice, răspunsurile sunt evidente. Așa cum era de așteptat, cei șapte ani scurși degeaba au fost suficienți pentru ca, după ce DNA le-a indicat numele făptașilor, procurorilor din Sânnicolau Mare să nu le mai rămână altceva de făcut decât să constate că infracțiunile s-au prescris.

Și ilegalitățile comise în contractele încheiate de Primăria Tomnatic cu firma Savnel au urmat același model, procurorul de caz ajungând la concluzia că a intervenit prescripția răspunderii penale pentru faptele respective.

Aceasta a fost povestea spusă pe scurt a unei spețe executate ca la carte. Fără proces în instanță, fără bătăi de cap, doar somn de voie cu fundul pe dosar, în așteptarea inevitabilei prescripții. Și tot așa, din clasare în clasare, pân’ la râvnita pensionare…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

10 thoughts on “S-a întâmplat în Timiş: nişte băieţi deştepţi au dat un tun de sute de mii de euro, iar procurorii au ţinut dosarul şapte ani în sertar, până s-au prescris faptele

  1. Spre deosebire de alte articole in care ciprian infiera fraudele „facute” de primari ( sau alte persoane) apartinind unor partide ” neprietene”, in acest caz tace milc privind originea politica a faptuitorului. Curata deontologie.

    1. Da, în mintea “Poli 21” chiar contează din ce partid sunt cei ce au furat. Cetatățenii din Tomnatic nu contează. Bună logică, nu e de mirare că suntem cum suntem.

  2. Spre deosebire de tine eu stiu sa citesc cuvintele, nu trebuie sa silabisesc ca sa le inteleg. Iar pdl nu este cumva un derivat al psd si o gasca condusa de un turnator la secu ? Asta ca sa vedem ca esti intre prieteni.

    1. :)))) Esti fenomenal… Deci nu conteaza ca fostul pedelist e acum penelist, asta nu se pune, decupezi doar ce-ti convine :)))

  3. Domnule Brindescu,
    Vreau să confirm aprecierea mea pentru consecvența și perseverență dumneavoastră. Scriam acum câteva zile despre o anumită stare de lucruri și anume dacă jumătate din populația României inclusiv poliștii și bănățenii ar avea conștiința curată ca a dimneavoastră, în România nu am vorbi despre ascunderea ilegalităților prin sertare sau sub preș și am putea să dăm o șansa generațiilor de copii care se vor naște peste zeci de ani de a trăi fără povara trecutului mizerabil postdecembrist la care asistăm actualmente neputincioși.
    V-aș ruga să rezistați tentației de a reacționa la șicanări, adevărul doare iar cei vizați nu se vor lăsa arătați cu degetul ca pe ciumați.
    Succes pe mai departe, cititorii așteaptă noi articole marca Brindescu!

  4. Hai să vedem cine e vinovat? Faptuitorii? Desigur. Niște castraveți care nu vor înțelege nimic din viața asta. Procurorii? Sunt de aceeași teapa! Nu ai ce sa le faci cât timp legea este făcută prost. Cine face legile? Parlamentarii. Cine controlează partidele politice? Sekurikii. Cine îi controlează pe sekuriki? Nimeni. Cine îi poate controla pe sekuriki? Noi, cerând zi de zi ca sekurikii să fie bagati înapoi la locul lor în barace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *