S-a deschis a doua celulă a depozitului de deșeuri de la Ghizela

deponeu ghizela 1

Anul trecut, Consiliul Județean Timiș, Retim și SC RER Servicii Ecologice SRL au încheiat un contract cu asocierea dintre SC PORR Construct SRL și C&E Consulting und Engineering GmbH pentru proiectarea și execuția Celulei 2 de depozitare din cadrul Depozitului de deșeuri nepericuloase de la Ghizela, în urma unei proceduri de achiziție publică. Conform contractului, cheltuielile de proiectare și execuție pentru Celula 2 s-au ridicat la 13.230.781,99 lei (fără TVA), proveniți din Fondul FIIDE (Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare), alimentat din redevența percepută de la operatorul Retim.

CITEȘTE ȘI: MAE: Un român a murit după prăbuşirea segmentului suspendat de autostradă în Italia, în apropiere de Genova/ Bilanţ preliminar: 35 de persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite

La Șanovița, administrația județeană a preluat cea de-a doua celulă din totalul de cinci care sunt prevăzute a fi executate la Depozitul de la Ghizela. Prima celulă a fost construită cu cinci ani în urmă, urmând a se închide.
deponeu ghizela1
Lucrările fac parte din proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor din județul Timiș”, al cărui obiectiv principal este dezvoltarea în timp a unor soluții ecologice pentru depozitarea deșeurilor în județul Timiș. Până acum, în cadrul acestui proiect, au fost realizate Depozitul de deșeuri nepericuloase de la Ghizela, Stația de transfer din Timișoara, centrele de colectare de la Făget, Jimbolia și Deta și au fost închise șase depozite neconforme urbane – Parța, Buziaș, Lugoj, Făget, Jimbolia și Sânicolau Mare.

Tot în cadrul Depozitului de deșeuri nepericuloase de la Ghizela, funcționează și stația PALL, de epurare a levigatului. În 2017, capacitatea stației s-a dublat, ajungând la 76 m3/zi, iar în acest an a fost montat un sistem de colectare a gazelor tehnologice. În acest moment, în cadrul stației PALL se realizează montarea unei instalații de degazificare (filtrare), în urma unui contract de achiziție publică cu SC Process Engineering SRL, în valoare de 1.389.023 de lei. Finalizarea lucrărilor este programată în luna noiembrie a acestui an.

Mai mult accent pe selectarea gunoiului

După cum se cunoaște, România nu stă prea grozav la selectarea deșeurilor, dar, așa cum au explicat specialiștii aflați la fața locului la Șanovița, de acum înainte operatorii de salubritate vor avea mai multe obligații în acest sens, pentru că au fost încheiate contracte noi.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a apreciat că sistemul integrat de gestionare a deșeurilor din județ este din ce în ce mai bine pus la punct.

„Cred că rata de colectare selectivă va crește în următoarea perioadă, pentru că vom avea mai multe obligații în acest sens. În ceea ce privește locuitorii din Belinț și Chizătău, care se lovesc de problema mirosului venit de la deponeu, doresc să le spun că filtrele de aer cumpărate din bugetul consiliului județean cu 200.000 de euro se află în curs de montare și că sperăm ca și problema lor să se rezolve”, a mai spus, printre altele, Călin Dobra.

La fața locului, mirosul de gunoi putrezit îți umple nările și este imposibil de ignorat. Cei care lucrează aici susțin că nu e zilnic așa, dar că vara se simte mai tare. Pentru depozitul de deșeuri de la Ghizela au foat rezervate mai multe hectare pe teritoriul localității Șanovița, care vor găzdui deșeurile județului. O celulă s-a umplut deja, devenind un munte de gunoi cu înălțimea de 28 de metri, pe care își fac de lucru stoluri de ciori, dar și câteva berze.

Pe fundul gropii care constituie, de fapt, celula cu numărul 2, a fost așezată o folie impermeabilă specială și apoi un strat de balast, care protejează plasticul de razele ultraviolete.

Nu se știe încă în ce se va transforma depozitul când va atinge capacitatea maximă de cinci milioane de metri cubi de gunoi.

Poate vor afla generațiile următoare, pentru că durata de exploatare estimată a depozitului de la Ghizela trece de 40 de ani…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “S-a deschis a doua celulă a depozitului de deșeuri de la Ghizela

  1. O sa murim incet ,dar sigur,de putoare, sobolani , mizerie, sa dea Dumnezeu sa traiasca ursu inca 40 de ani ,sa suporte si el ce suportam noi,dar deja este batrin si nu se stie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *