Ruinele din Timiş, pata de pe obrazul guvernanţilor. Vezi ce a descoperit Dan Negru în localitatea bunicilor săi

Aflat în localitatea bunicilor săi, Bobda, Dan Negru a constatat că biserica-monument este în continuare o ruină, aşa cum o ştia din copilărie. „La 20 de kilometri de Timisoara, în Bobda, vis a vis de casa bunicilor mei se află o biserică monument istoric construită pe vremea imperiul austro-ungar. O știu prăbușită încă din copilăria mea şi acu’ e la sfârșitul degradării…

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis, în Parâng, într-o imagine care face furori

Clopotele din turla bisericii au fost comandate la Viena, în fostul imperiu austro-ungar care a civilizat partea asta de țara. Acu’, granița e la vreo suta de kilometri. Suta care face diferența”, a scris timişoreanul pe contul său de Facebook.

În judeţul Timiş sunt zeci de biserici aparţinând Diecezei romano-catolice Timişoara, multe dintre acestea fiind monumente istorice, care au nevoie urgentă de renovări. Unul dintre acestea se află la Bobda. Biserica din Bobda a avut rol de mausoleu al familiei de nobili Csávossy.

Datorită dimensiunilor ei foarte mari, oamenii au transformat-o şi în lăcaş de cult romano-catolic. Se spune că ultima slujbă religioasă s-ar fi desfăşurat prin anii ’80, după care a fost dată uitării. Azi, biserica e o ruină. Unul dintre turnuri s-a prăbuşit de mult timp, vitraliile şi altarul au fost furate, orga distrusă, iar cripta din subsolul bisericii a fost profanată. Este în administrarea diecezei, însă în urmă cu trei ani reprezentanţii Direcţiei de Culte şi Patrimoniu s-au arătat interesaţi să preia acest lăcaş de cult pentru a-l renova. Cu toate acestea nu s-a întâmplat nimic încă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Ruinele din Timiş, pata de pe obrazul guvernanţilor. Vezi ce a descoperit Dan Negru în localitatea bunicilor săi

  1. Surprinzator e ca Dan cel Negru (la ten, ca „tăt bănățanu”, dar cu mintea „blondă”) a preferat sa paraseasca „civilizatia” creata de fostul „emperiu” nazisto-bozgoresc de trista amintire in partea asta de tara, aflata la numai 100 km de granita cu Mongolia, si s-a stabilit in lumea civilizata a Vechiului Regat, tocmai la Bucuresti, la mai bine de 500 km. Asta este atitudine de fosta sluga care s-a vazut deodata libera si doreste sa parvina. Te pui cu blonda Dan Negru?

    1. Sigur, este de dorit ca biserica respectiva sa fie renovata. Atat, doar, ca nu isi avea locul reluarea gretoaselor imbecilitati specific banatene legate de defunctul imperiu de catre aceasta maimuta urlatoare a micului ecran, care gesticuleaza mai mult decat gandeste. Surprinzator, ardelenii nu prezinta aceasta atitudine de sluga ramasa fara stapan, asa cum se intalneste frecvent la acesti cetateni de mana a doua numiti banateni. E normal, ardelenii nu s-au complacut niciodata in rolul de sluga ai nespalatilor bozgori si nazisti – ardelenii au avut revolte, rascoale, au fost confruntari sangeroase cu „mongolii”.

  2. lasa-ne dan negru daca varanul care te plateste regeste nu ar fi furat romania alaturi de alti excroci poate si biserica aia ar fi fost refacuta .credeam ca o sa vii cu dorinta de confiscare a averilor obtinute ilicit.in rest te-ai miticizat total.

    1. Bai, bronzatule, tu faci parte din „civilizatia neagra” a Ban(a)tustanului, asa e? Dupa vorba (exprimarea de agramat) pari a fi banatenizat in ultimul hal…

  3. Și mie mi se rupe inima când o vad, drumul meu spre Uivar, comuna natală, trece prin Bobda!
    Pacat, mare păcat! Ar fi fost o bijuteriei daca cuiva i-ar fi păsat a ar fi întreprins ceva!

  4. Dane, a fost usor sa vii la Bucuresti pentru bani ( si daca tot critici atata capitala, muta-te inapoi la TM ca noi nu iti simtim lipsa) si daca tot esti asa atent, ia da tu chiriile pe un an de zile sau salariul tau pe un an si renoveaza o parte din biserica. Ca doar pozezi/postezi si comentezi.

Lasă un răspuns