Roșiile „românești” din piețe, proveniență necunoscută: Clienții dau chiar și 50 de lei pe o pungă, deși nu există dovezi că tomatele sunt autohtone

rosii 7

Roşiile româneşti sunt cele mai căutate în pieţe, în această perioadă. Cumpărătorii dau chiar şi 13 lei pe un kilogram, însă nu ştiu foarte sigur ce cumpără. Nimeni nu le dovedeşte, cu acte, că tomatele de pe tarabe sunt într-adevăr produse în România. Iar ei merg pe încredere.

CITEȘTE ȘI: Câini legaţi de un copac şi lăsaţi să moară! Au fost salvaţi la timp de pompierii militari

Oamenii sunt dispuşi să lase chiar şi 50 de lei pentru o pungă plină, motiv pentru care aprovizionarea se face de mai multe ori pe zi. Clienţii merg, însă, pe încredere şi nu verifică provenienţa mărfii.

„Le cunosc dupa pieliţa care există pe deasupra. Asta e mult mai subțire, aia e mult mai groasă. Așa cred eu, asta e credința mea, ca sunt românești.”, spun oamenii care le cumpără.

Deşi legumicultorii trebuie să afişeze atestatul de producător într-un mod vizibil şi lizibil, unii ignoră acestă obligaţie.
Mai mult, în România, nu există însă metode ştiinţifice disponibile pentru a verifica dacă o roşie e românească sau din import. Se poate verifica doar istoricul tomatei, prin identificări înregistrate.

„Nici din punct de vedere ştiinţific, nici din punct de vedere al omului de rând nu putem determina în mod uzual aceste lucru. Metoda ar exista prin RMN dar nu există baze de date, în Romania, în acest sens, deci nu putem determina.”, avertizează directorul general ICA, Alexandru Cîrîc.

România a importat, în 2020, peste 16.000 de tone de roşii, cu 17% mai mult faţă de anul precedent, potrivit datelor Eurostat. Valoarea importurilor de tomate a ajuns la aproape 29 de milioane de euro anul trecut.

sursa: antena3.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *