Romano-catolicii se pregătesc de Florii. Tradiții și obiceiuri la bulgarii din Banat (foto)

Romano-catolicii se pregătesc de Florii. Tradiții și obiceiuri la bulgarii din Banat (foto)

Creștinii romano-catolici vor sărbători duminică Floriile, această zi marcând pentru ei şi începutul Săptămânii Mari, a Patimilor şi Morţii Domnului Isus Cristos.

Menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a fost preluată, în scurt timp, de întreaga lume creştină.

Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Cristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

Totodată, Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, săptămâna în care credincioşii îl „petrec” pe Cristos pe Calea Sfintei Cruci, până la moarte şi Înviere.

În Duminica Floriilor, la ora 11, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara, va celebra Sfânta Liturghie pontificală în limba română în Biserica Sfânta Ecaterina din Timișoara I. Cetate.

Tradiții și obiceiuri la bulgarii din Banat

Comunitatea bulgară din Banat, mai concret cea din Dudeștii Vechi și Breștea, respectă o tradiție de sute de ani, legată de această mare sărbătoare.

În sâmbăta Floriilor, fetițele până în 10-12 ani, îmbrăcate în portul tradițional, merg la „Lazărîță” pe la neamuri și vecini și interpretează cântece specifice prin care vestesc învierea lui Lazăr.

„Lăzărițele” sunt răsplătite pentru cântecul lor, cu ouă, bani, dulciuri și batiste.

În ultimii zece ani, fetițele au fost invitate în fața bisericii din Dudeștii Vechi să se întâlnească pentru a se vedea între ele, pentru a fi admirate și fi fotografiate.

Sâmbătă 9 aprilie, la ora 12, conducerea locală și cea parohială din Dudeștii Vechi așteaptă toate „lăzărițele” la biserica romano-catolică din localitate.

Imagini de arhivă / Facebook/ Nicoleta Rafaela Ciocan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *