„Românii din străinătate nu se mai întorc”. În vestul țării se aduc zeci de mii de muncitori din Africa

romanii

„Românii din străinătate nu se mai întorc”. În vestul țării se aduc zeci de mii de muncitori din Africa

Criză de forţă de muncă, un singur judeţ din ţară are nevoie de 10.000 de muncitori din Africa. Firmele din Arad nu mai au pe cine să angajeze.

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă trage un semnal de alarmă privind nivelul foarte mic al şomajului în zonă, cel mai scăzut de la Revoluţia din 1989.

CITEȘTE ȘI: Puștiul care a ieșit însângerat din bazinul de înot “Bega” va primi 150.000 de lei de la Primăria Timișoara

Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat că lipsa de forţă de muncă afectează economia şi că ar fi nevoie de un „import masiv de muncitori din ţări non-UE”.

„Atât de greu ca acum din punct de vedere al forţei de muncă nu a fost de când există AJOFM, adică de 23 de ani. Rata şomajului de 1% este istorică, dar este critică pentru că cei aflaţi la ora actuală în şomaj sunt persoane din grupe cu nivel profesional foarte slab. Iar în majoritatea repartizărilor pe care le facem ei se întorc pentru că nu corespund postului. Un şomaj între 3,5 şi 4% este de preferat pentru piaţa muncii.

Situaţia este critică, de aceea apreciez că, fără un import masiv, foarte concentrat de forţă de muncă din ţările non-UE, România nu va putea să satisfacă nevoia de forţă de muncă şi asta are un impact major asupra creşterii economice”, a spus Henteş.

„Românii nu se mai întorc”

Şeful AJOFM Arad consideră că România „nu este atractivă pentru angajaţii din UE”, din cauza salariilor mai mici, de aceea trebuie să îşi îndrepte atenţia către Africa sau Asia.

CITEȘTE ȘI: MAE, reacție dură după ce președinta Ungariei a declarat, într-o vizită privată în România, că e reprezentanta tuturor maghiarilor

„Românii nu se întorc mai ales pentru că au mulţi ani de când sunt în afara ţării, au acolo deja copii. Doar dacă ar fi o creştere salarială foarte mare probabil că s-ar întoarce unii.

Ţările care ne pot furniza acum forţă de muncă sunt din zona Africii, de unde vin şi acum, dar în număr destul de mic.

Cred că în judeţul Arad este nevoie urgentă de 10.000 de muncitori. Judeţul este poate cel mai atractiv pentru investitori datorită infrastructurii rutiere şi feroviare dezvoltate, având autostradă şi cale ferată pe coridorul european, dar cu toate acestea lipsa forţei de muncă poate pune piedici proiectelor mari de dezvoltare”, a spus Marinel Henteş.

În prezent, în judeţ lucrează persoane recrutate în special din Sri Lanka, Pakistan şi Maroc, fiind angajate mai ales în construcţii şi transporturi, cum ar fi serviciile de taximetrie.

Numărul muncitorilor din ţările non-UE nu este în evidenţa AJOFM, dar se estimează că sunt peste o mie.

Miercuri, la AJOFM Arad erau listate 1990 de locuri de muncă disponibile, cele mai multe din ultimii doi ani.

Posturile sunt oferite de 279 de firme şi companii, iar cele mai multe sunt în industria automotive, construcţii şi transporturi.

Situaţia din Arad nu este singulară. Angajatorii din toată ţara se plâng de lipsă de forţă de muncă, iar muncitorii din Africa şi Asia rămân singura soluţie în acest moment, conform ziarulromanesc.at.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *