„Românii care și-au pus panouri fotovoltaice au senzația că nu vor plăti energia electrică, ceea ce e complet fals” – Expert

„Românii care și-au pus panouri fotovoltaice au senzația că nu vor plăti energia electrică, ceea ce e complet fals” - Expert

„Românii care și-au pus panouri fotovoltaice au senzația că nu vor plăti energia electrică, ceea ce e complet fals” – Expert

Ideea că cei care își pun panouri fotovoltaice nu vor mai plăti energie electrică este complet falsă, a declarat, joi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică (HENRO).

„Cum a evoluat numărul de prosumatori pe judeţe nu pot să comentez, odată că bate soarele mai mult în zona de sud şi este evident că Ilfov e pe primul pe primul loc. Să nu uităm şi potenţialul şi capabilităţile financiare ale cetăţenilor din zonele care sunt pe locul fruntaş. Aceste cifre şi orice analiză trebuie să aibă în vedere toate aceste aspecte (…) Ce ne lipseşte în sectorul energetic este nu forţa de muncă, ci specialiştii.

În sectorul energetic existau nişte institute de cercetare-proiectare care au desenat sistemul electroenergetic naţional. Efectiv, există arhive cum a fost conceput sistemul electroenergetic, referindu-mă strict la partea de reţele. În acest moment, aceste institute au dispărut, adică aveam un ISPE, aveam un ICEMENERG. În acest moment, partea de reţele trebuie reproiectată, regândită, să ajungem la micro-grid ca să putem să integrăm prosumatorii, pentru că i-am încurajat şi e normal să-i încurajăm să-şi producă energie pentru consumul propriu.

Prosumatorii au senzaţia că dacă şi-au pus panouri nu vor mai plăti energia electrică, ceea ce este complet fals, şi vor fi surprinşi când vor începe să apară facturile. În legislaţia asta foarte complicată care se schimbă: să fie decontare lunară, să nu mai fie la doi ani… Decontarea lunară e bună ca idee, dar să vedem cum vor reuşi operatorii şi furnizorii să o aplice”, a menţionat reprezentanta HENRO, conform stirileprotv.ro.

Potrivit sursei citate, 60% dintre prosumatori nu deţin sisteme de măsurare inteligentă.

„Mulţi dintre noi avem acasă contoare inteligente şi avem senzaţia că, dacă avem contor inteligent, nu mai trimitem indexul, că se uită operatorul şi se face citirea. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Degeaba e contorul, dacă nu e sistemul de măsurare inteligentă şi comunicaţia. Adică tu te uiţi la el că arată frumos, clipesc pe acolo toate cifrele şi-ţi arată consumul. Dar informaţia nu ajunge până la operator, pentru că n-are comunicaţia concentratoare. E o tehnologie mai complicată.

Problema este că nici prosumatorii, 60% dintre ei, nu au sisteme de măsurare inteligentă. Chiar dacă operatorul de distribuţie le-a pus un contor şi îi zic că e contor inteligent, nu există informaţia corectă transmisă până la operatorul de distribuţie, care la rândul lui îi transmite furnizorului care ne va emite factura şi va face această decontare cantitativă, financiară, în funcţie de ce spune legislaţia.

CITEȘTE ȘI: Căile de transport, prioritatea anului într-o comună timișeană

Deci, surprizele vor fi mari când vor începe să apară facturile. În tranziţia energetică suntem pe drumul cel bun, dar de asta îi zice tranziţie, că trebuie pas cu pas, fără să facem excese şi păstrând un mix energetic, astfel încât să nu punem în pericol cu securitatea şi stabilitatea sistemului”, a afirmat Silvia Vlăsceanu.

Imagine de generic


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “„Românii care și-au pus panouri fotovoltaice au senzația că nu vor plăti energia electrică, ceea ce e complet fals” – Expert

  1. „Fara poezie… viata e pustiu.”. Cam ca si in cazul panourilor fara stocare. Si fara stocare… despre ce microgrid vorbim. Si fara microgrid, cu o retea care nu poate face fata la multi prosumatori… Despre ce prosumatori vorbim. Degeaba bate soarele daca te taie ca sa nu dezechilibrezi reteaua ca toti din zona unde ar trebui sa fie microgridul livreaza in retea. treaba cu contoarele inteligente si citirea la distanta e o problema minora pe langa altele. Totul e o vrajeala. Panourile solare sunt pentru unde nu exista alta sursa de electricitate, pentru terenuri inutilizabile in alt scop si cam atat. Ca niste nenorociti se gandesc cum sa faca bani de pe fraieri fara sa investeasca ei in productie de energie electrica… si asta e drept. Lasa ca da statul subventii. Dă, dar dă tot de la fraieri. O schema piramidala. Ca si subventiile pentru masini electrice, sau cum sa dai bani la clasa mijlocie pe spinarea clasei de jos.

    ps: toata vrajeala asta imi aduce aminte de ideea creata a lui Mao cu furnalele din spatele casei pentru a produce otel. si atunci era cu „marele salt inainte” si alte vise „eroice”. s-au ales cu Marea Foamete neglijand agricultura pentru a produce… ceva fier, nicidecum otel. unii nu par sa invete nimic din istorie. hai si cu revolutia culturala. ah, stai, la noi cu aia s-a inceput, au mers in paralel.

    #prosteala verde

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *