Arme albe de colecţie, într-o expoziţie de neratat, la Timișoara

Arme albe de colecţie, într-o expoziţie de neratat, la Timișoara

Arme albe de colecţie, într-o expoziţie de neratat, la Timișoara

Singurul bichaq existent în colecția Muzeului Național al Banatului a fost realizat în anul 1879 la Sarajevo, Bosnia, fiind înregistrat în colecția muzeului în ianuarie 1959.

”În anii dominației otomane, pe cuprinsul Peninsulei Balcanice au fost realizate numeroase arme albe de mici dimensiuni, din categoria cărora amintim cuțitul cu un singur tăiș cunoscut sub denumirea de bichaq, pumnalul încovoiat sau hangerul și mai puțin utilizatul pumnal de sorginte caucaziană, kindjal-ul.

Dintre toate aceste arme albe de mici dimensiuni, singurul care a fost produs pe scară largă în Balcani și asupra căruia meșterii locali și-au lăsat amprenta în timp este cuțitul simplu, bichaq-ul.

Bichaq-ul realizat în spațiul bosniac, mai cu seamă în centrul armurier de la Sarajevo, se caracterizează printr-o serie de particularități: mânerul era placat cu plăsele din fildeș, imitând la o scară mult redusă plăselele de iatagan, cu mici <<urechiușe>> în partea superioară a capului mânerului și multiple încrustații din alamă sau alte metale în corpul piesei.

Teaca unui astfel de bichaq balcanic era făurită din lemn și placată în întregime cu tablă de alamă gravată simplu, în zig-zag, sau decorată prin batere. Deseori pe lamele acestor cuțite erau damaschinate decoruri orientale, fiind trecut de asemenea numele centrului armurier și anul făuririi piesei.

CITEȘTE ȘI: Târg de Paşti la Timişoara, în perioada 31 martie – 6 mai

Îi mulțumim colegului nostru dr Zoran Marcov pentru informațiile prețioase și vă invităm în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia să vedeți o parte din colecția de arme a secției Istorie. Fie că sunteți pasionat de istorie, artă sau pur și simplu curios, vă spunem că expoziția <<Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului>> este de neratat. O puteți vizita de miercuri până duminică în intervalul 10 – 18”, a transmis echipa MNaB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *