Romanian Chamber Orchestra, în concert la Timișoara: dirijor – Cristian Măcelaru, concertmaestru – Alexandru Tomescu

Romanian Chamber Orchestra

Muzica vindecă. Muzica ne aduce mai aproape. Muzica oferă putere emoției colective. Anul acesta, Romanian Chamber Orchestra propune publicului un concert cu valențe tămăduitoare într-un context în care atipicul cotidian răstoarnă valori și sensuri. Avându-l la pupitrul dirijoral pe Cristian Măcelaru și drept concertmaestru pe Alexandru Tomescu, evenimentul muzical ce va avea loc în data de 18 august, la ora 20, la Grădina de vară „Capitol” din Timișoara îi va delecta pe melomani cu un program care îndeamnă la a savura mai mult prospețimea vieții dincolo de imediat, încurajează regândirea simplității vieții și întoarcerea la rădăcini și insuflă curajul de a accepta frumoasa vulnerabilitate a omului.

Cei care vor participa la manifestarea pusă la cale de Asociația Tribul Artistic vor putea audia Serenada Op. 22 de Antonín Dvořák, IOC , de Alin Constantin Chelărescu, lucrare selectată în urma apelului de compoziție (primă audiție absolută), respectiv „Fata și moartea” de Franz Schubert (ar. Gustav Mahler).

Serenada în Mi Major Op. 22, scrisă de compozitorul ceh Antonín Dvořák, este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite lucrări pentru orchestră de coarde. Compusă în doar 12 zile (3-14 mai), în primăvara anului 1875, lucrarea abundă de melodii minunate și sonorități care ne poartă cu gândul spre Boemia. Bazându-se pe o imaginație bogată, compozitorul reușește să creeze un material tematic solid, oferind opusului său un caracter idilic, sugerând prospețimea primăverii și o stare permanentă de optimism. Prima audiție a lucrării a avut loc la data de 10 decembrie 1876, la Praga, orchestra fiind alcătuită din muzicieni cehi și germani dirijați de către renumitul maestru Adolf Čech.

La prima apariție a compozitorului în rolul de dirijor, care a avut loc la Lipnik nad Becvou în luna august 1877, Serenada pentru orchestră de coarde a fost una din lucrările prezentate.

Alin Constantin Chelărescu a absolvit în iulie 2020 studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat atât pianul cu Viniciu Moroianu și Horia Maxim, cât și compoziția, cu Mihai Măniceanu și Dan Dediu. Opusurile sale acoperă lucrări în genul instrumental (Variațiuni pe o temă în stil popular românesc și Gisicgeis Sonata pentru pian solo, CONTRABEETHOVENTRUST pentru clarinet solo), cameral (Prokofiev și lupul și Perpetuum mobile pentru fagot și pian; Mekanikon Trio pentru vioară, violoncel și pian; IOC pentru orchestră de coarde/cvartet de coarde; Bar Barbar pentru ansamblu de cameră), coral (Suită de Crăciun și Ave Maria pentru cor mixt), orchestral (Raskolnikov Hammerklavier – concert pentru pian și orchestră). Printre distincțiile obținute de tânărul muzician se numără Premiul I la Concursul național de compoziție „Paul Constantinescu”, Premiul I la Concursul național de compoziție „Ștefan Niculescu”, Premiul I acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România la Concursul național de compoziție „Mihail Jora”.

Talentul și efortul său au fost confirmate la cursurile de măiestrie susținute de profesori ca: Liviu Marinescu, Ari Ben-Shabetai, Doina Rotaru, Michael Djupstrom. Deopotrivă pianist și compozitor, Alin Chelărescu a susținut recitaluri și concerte pe scena Filarmonicii din Botoșani, scena muzeului „George Enescu”, în festivalurile CHEI și CIMRO DAYS, repertoriul său fiind alcătuit atât din lucrări clasice, cât și contemporane.

Ideea conceptuală a lucrării IOC exprimă varietatea a trei jocuri diferite (jocul șuierăturilor, jocul amintirilor sătești, jocul ritmurilor balcanice), toate descriind imaginea spațiului sătesc popular în care stranietatea culorilor, ce diferă de la o parte la alta, surprinde orizonturi diferite ale etapelor vieții rurale. Diferența stilistică dintre prima parte și următoarele două, creează contrastul necesar exprimării jovialității unei etape primordiale, spontane și lipsită de constrângeri, etapă ce încearcă impunerea față de rigorile unei lumi rustice, în care primează simplitatea vieții, și a unor perpetuumuri ritmice (balcanice) ce bântuie întreaga narațiune a unei posibile vieți anoste – totul în zadar datorită obsesiilor ritmice ale părții în sine.

Cvartetul nr. 14 în re minor „Fata și moartea” de F. Schubert este considerat unul dintre opusurile de referință ale compozitorului austriac, un pilon al repertoriului muzicii de cameră. Lucrarea a fost scrisă în luna martie a anului 1824, după ce compozitorul suferise de o boală gravă. Realizând că moartea este aproape, că visele sale se năruiesc unul după celălalt, având grave probleme financiare, acesta intră în depresie, starea sa de spirit fiind lipsită de orice speranță. Titlul Cvartetului nr. 14 are la bază prima temă a părții a doua a lucrării, în care Schubert a introdus un fragment muzical din liedul op. 7, nr. 3, compus în anul 1817.

„Fata și moartea” este o lucrare care vorbește despre vulnerabilitatea oamenilor și deznădejdea lor în fața morții. Moartea a fost o prezență constantă de-a lungul vieții lui Schubert, precum și în operele sale. În Cvartetul nr. 14, personajul Morții devine mult mai puternic, finalul lucrării poate fi considerat un adevărat „dans al morții”. Lucrarea a fost interpretată pentru prima dată în casa violoniștilor Karl și Franz Hacker, în ianuarie 1826. Prima audiție publică a opusului a avut loc la Berlin, în luna martie a anului 1833. Romanian Chamber Orchestra interpretează varianta pentru orchestră de coarde a lucrării, realizată de compozitorul Gustav Mahler, editată de David Matthews și publicată în anul 1985.

Concertul de la Timișoara se va desfășura urmând toate măsurile impuse de oficialități, ținând cont de reglementările în vigoare.

Povestea proiectului, care a avut debutul în 2019, este prezentată în filmul documentar „Romanian Chamber Orchestra – Muzica mai aproape de tine”, care poate fi urmărit pe https://bit.ly/2YOuomM.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Fundația Alber, Lanto Communication, Radio România Muzical, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, Clubul Rotary Opera Timișoara Filarmonica Banatul, Festivalul Vară Magică, Rotary Club Pipera, Liceul de Artă „Ion Vidu”, Remember Enescu Foundation și librăriile Cărturești.

Foto: www.managerexpress.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *