România va fi legată de Grecia de două autostrăzi, prin Bulgaria. Planuri și pentru o linie ferată de mare viteză

România va fi legată de Grecia de două autostrăzi, prin Bulgaria. Planuri și pentru o linie ferată de mare viteză

România va fi legată de Grecia de două autostrăzi, prin Bulgaria. Planuri și pentru o linie ferată de mare viteză.

Detaliile au fost oferite de vicepremierul bulgar și ministru al dezvoltării regionale, Grozdan Karadjov.

Acesta a anunțat un nou coridor cu autostrăzi de la București la porturile Alexandroupolis și Salonic, în cadrul dezbaterii „Balcanii Conectați”, potrivit ziarului 24Chasa, citat de G4Media.ro.

În urma unei dezbateri organizate de ziarul bulgar, reprezentanții autorităților din țara vecină au vorbit despre coridorul de la București la porturile grecești și au spus că ar fi bine să fie combinat cu o linie de cale ferată. Acest proiect este prioritar pentru UE, care îl poate cofinanța și poate angaja Banca Europeană de Investiții pentru a face procedurile.

Dacă România și Bulgaria nu își construiesc autostrăzile, există o alternativă prin Macedonia de Nord și ambele țări vor fi ocolite de fluxurile de transport, crede Karadjov.

România-Bulgaria: Proiecte

  • O autostradă de la Ruse la Veliko Tîrnovo. Conform planurilor, urmează să fie finalizată până în 2028.
  • Finalizarea autostrăzii Hemus până în 2027
  • Finalizarea autostrăzii Vidin-Botevgrad, în doi ani și jumătate
  • Finalizarea autostrăzii Europa.
  • În următorii trei ani, va fi lansată autostrada Marea Neagră, care va lega portul românesc Constanța de Varna și Burgas și de acolo să continue spre Istanbul.

CITEȘTE ȘI: Timișoara va fi gazda unor olimpiade naționale

Pentru noi poduri peste Dunăre însă, până acum nu a existat nici o aprobare/acord din partea României pentru niciunul dintre cele cinci proiecte.

România-Bulgaria: Planuri pentru linii de cale ferată de mare viteză

La discuție, ministrul adjunct al transporturilor, Ilia Iliev, a vorbit despre linii de mare viteză de peste 200 km pe oră și despre o călătorie de 3 ore până la București și de la Sofia la Varna. Bulgaria are către România trei trasee, dar cu o viteză medie de 40 km pe oră.

Iliev spune că ministerul va purta discuții cu omologii săi greci, pentru a se îndrepta ei către Kulata. Vor fi studiate posibilități pentru linii de mare viteză pe direcția București-Sofia-Kulata în direcția Atena, potrivit europe-cities.com.

„Ne vom îndrepta eforturile și în direcția Varna. Astfel, sunt șanse mari ca pe viitor distanța Sofia – Varna, Sofia – București să fie străbătută în cel mult trei ore”, a spus Iliev.

Realizarea proiectelor feroviare este o mare oportunitate pentru Bulgaria de a ieși din rolul unei țări periferice, a spus Vitanov.

Expertul feroviar Simeon Evtimov a pus de asemenea accentul pe o linie de cale ferată de mare viteză de la București la Atena, dar a declarat că aceasta ar putea ajunge și în Țările Baltice.

Foto: Arhivă

alba24.ro

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *