România e o țară de proprietari, dar experții avertizează: perioada dobânzilor mici s-a terminat, tinerii sunt sfătuiți să stea în chirie

Prețurile chiriilor în principalele orașe din țară. La Timișoara au crescut cu peste 10% față de anul trecut

România e o ţară de proprietari. Dacă în state ca Germania ori Austria oamenii preferă să stea în chirie, românii se îndatorează la bănci pe două, trei decenii ca să aibă casa lor. Cifrele vorbesc de la sine: 96% dintre români detin o locuință, un procent ce ne clasează pe primul loc în Uniunea Europeană, conform observatornews.ro.

Experţii avertizează însă că, la noi în țară, perioada dobânzilor mici s-a terminat, aşa că cei cu împrumuturi trebuie să se aştepte la rate mai mari. Deja prima zi lucrătoare a lui 2022 a adus un indice ROBOR la trei luni record, cu 50% mai mare față de valoarea de acum un an.

Toma Filipovici, președinte APAIR: La noi este o chestie culturală, chiar doctrinară dintr-un punct de vedere. S-a împământenit aceasta dorinţă foarte puternică de a avea propria proprietate, de a nu sta în chirie.

Experţii, însă, avertizează că, după un an cu dobânzi la minime istorice, împrumuturile se vor scumpi.

Andra Mitu, reporter Observator: Semnalul l-a dat deja BNR în 2021 prin majorarea, de două ori, a dobânzii de politică monetară – mai întâi la 1,5%, apoi la 1,75% pe an. Şi nu este exclus în ianuarie Banca Naţională să ia o nouă decizie de majorare a dobânzii cheie pentru a ţine în frâu inflaţia.

De altfel în ultima zi din 2021, ROBOR la trei luni a sărit de pragul de 3%. Deci rate mai mari.

Adrian Asoltanie, analist financiar: Probabil că pana la sfârșitul anului viitor vom vedea ROBOR poate și la 5%. Pentru cei care au credite va înseamnă creșterea ratelor în unele cazuri cu câteva sute de lei.

Recomandarea specialiştilor este ca rata lunară să nu înghită mai mult de 25% din venitul unei familii.

CITEȘTE ȘI: Măsuri discutate de Ciucă și Arafat pentru pregătirea valului 5: Șomaj tehnic, folosirea măștilor FFP2, testarea în școli

Toma Filipovici, președinte APAIR: Până în 30 – 35 de ani, indiferent dacă au sau nu copii sau intenţionează să facă, pot sta la fel de bine și în chirie. Atât timp cât acea chirie nu depăşeste un sfert din venitul lunar nu ar trebui să fie pericol și niciun fel de îngrijorare. Nu trebuie neapărat să se antameze la un credit.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *