Risc de holeră în Marea Neagră: Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc într-o săptămână

Risc de holeră în Marea Neagră: Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc într-o săptămână

Risc de holeră în Marea Neagră: Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc într-o săptămână

Autoritățile de pe litoralul românesc monitorizează poluarea provocată în Marea Neagră, după distrugerea barajului din Ucraina, în condițiile în care reziduurile ajunse în apă sunt periculoase, conform stiri.tvr.ro.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății trag un semnal de alarmă cu privire la existența riscului de apariție a holerei. Pentru țară noastră, riscul cel mai mare este pentru ecosistemul care ar putea fi foarte afectat de pesticidele, compușii chimici și bacteriile din apele de canalizare deversate.

CITEȘTE ȘI: S-a prăbușit vârful unui munte din Alpi (video)

Din satelit, în apropierea Odesei, se observă o pată de culoare verde închis. Aceasta este poluarea ajunsă în Marea Neagră.

După distrugerea barajului din Ucraina, ape deversate din canalizări, resturi de animale și chiar substanțe chimice au ajuns de pe râul Nipru în Marea Neagră.

Lângă Odesa, din cauza poluării, s-a constatat o desalinizare a apei mării, iar accesul la plajă a fost restricționat. Reprezentanții Organizația Mondială a Sănătății au tras un semnal de alarmă cu privire la riscul de holeră provocat de poluare, după probele prelevate din apă.

Dr. TERESA ZAKARIA – responsabil tehnic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Probele prelevate arată că agentul patogen există în mediul înconjurător, ceea ce constituie un risc. Deci, în orice moment, pot apărea cazuri. Am colaborat îndeaproape cu ministerul Sănătăţii din Ucraina pentru a ne asigura că sunt pregătite mecanismele de importare a vaccinurilor, de îndată ce va fi necesar.

ADRIAN BÂLBĂ – cercetător ştiinţific: Chiar în situația în care ar apărea holera, diluția până în zona noastră o inactivează. Salinitatea mării e bună în continuare și ne protejează. Firește că, autoritățile sanitare au ultimul cuvânt, dar dupa parerea mea nu va fi un risc.

RĂZVAN MATEESCU – cercetător știinţific, Institutul de Cercetare Marină Constanţa: Este o lagună maritimă foarte încărcată. De la iesirea din lagună până în zona noastră sunt 250 de km pe linia de coastă față de curentul Rim este o distanță mai apropiată, caz în care vântul ar sufla dinspre nord, s-ar propaga în acest curent, dar va fi ferită zona noastră.

Dacă însă rămâne în zona de coastă, poluarea ar ajunge în țara noastră în aproximativ o săptămână.

În cazul în care poluarea va ajunge în apropierea țărmului românesc, flora și fauna din zona noastră ar putea fi afectate, iar pescarii ar putea găsi mai mult pește mort.

Probele prelevate, până acum, de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța arată că apa mării este bună pentru îmbăiere.

Tudorel Ene – purtător de cuvânt DSP Constanța: Direcţia de sănătate publică a judeţului Constanţa: Conform Directivei Europene, parametrii monitorizaţi sunt cei de e-coli şi enterococ. În caz de necesitate aceşti parametri pot fi suplimentați. Toate analizele de până acum au relevat faptul că apa de îmbăiere este excelentă.

Dacă poluarea va ajunge în apropiere țărmului românesc specialiștii vor preleva mai multe probe din apă și le vor supune mai multor analize.

Foto: arhivă cu titlu ilustrativ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *