„Rezistăm, nu plecăm!”

„Astăzi mergem până la capăt. După abrogare, urmează plecarea celor implicați în ordonanța rușinii. Vrem un guvern legitim, rezultat din alegerile din 11 decembrie, care să se ocupe de problemele reale ale românilor. Voi v-ați arătat limitele, atunci când v-ați ocupat doar de propriile interese. Pierzându-vă deci legitimitatea, vă rugăm să plecați!”

Aşa a sunat îndemnul căruia au răspuns circa 3.500 de timişoreni adunaţi luni seară în Piaţa Victorie, la finele celei de-a şaptea zile de proteste.

Pentru ei, ca şi pentru zecile de mii de manifestanţi paşnici care au ieşit din nou în stradă, simpla abrogare a Ordonanţei 13 s-a dovedit insuficientă, aceştia declarând că doresc demisia lui Liviu Dragnea, a lui Călin Popescu Tăriceanu, a lui Florin Iordache şi Sorin Grindeanu, dar şi, în perspectivă, o lege care să nu mai dea voie niciodată unui condamnat pentru corupţie să mai ocupe o funcţie publică în statul român.

O pădure de steaguri tricolore s-a înălţat în faţa Operei, unde lumea a scandat „Uniţi, salvăm toată România!”, „Nu ne păcăliţi, rămânem uniţi!”, „Rezistăm, nu plecăm!”, „Până la capăt!”, „România”şi „Timişoara”. Pancarte cu „Instig la unitate”, „Domnule Ciordache, când demisionaţi?…Altă întrebare!” Nu puteţi cumpăra toate generaţiile”, „Munceam şi ne-aţi deranjat” au transmis mesajele protestatarilor, care au cântat în cor, în mai multe rânduri, şi imnul naţional, şi pe acela al Timişoarei, compus de muzicianul Ilie Stepan.

Acesta din urmă, proaspăt sosit din străinătate, a fost prezent în mijlocul manifestanţilor.

„Sunt fericit că suntem împreună! Sunt mândru de ceea ce faceţi. Mă bucur că aţi decis să continuaţi în această piaţă ceea ce a început cu 27 de ani în urmă!”, a spus artistul, adresându-se mulţimii.

Oameni de toate vârstele, de la copii de 2-3 anişori până la septuagenari au aplaudat înre-un ritm aparte, cu bătăi din palme lente mai întâi, apoi din ce în ce mai rapide, România curajoasă a ultimii săptămâni, vuvuzelele s-au făcut auzite, iar cântecele au răsunat însoţite de mii de lanterne aprinse, într-un spectacol emoţionant.

„Nu vreau anticipate. Vreau să ne dea explicaţii cei responsabili pentru măgăriile din marțea neagră. Și să își dea demisia. În ei nu mai am încredere. După ce acești domni se retrag, PSD poate să își continue guvernarea, știind că toți suntem cu ochii pe ei. Cred că e cea mai importantă lecție pe care le-o putem da. În felul ăsta poate vor învăța politicienii, indiferent de partidul din care fac parte, că nu pot face tot ce-și doresc. Că îi vedem și reacționăm”, a subliniat Ioana D., o timişoreancă protestatară.

Reprezentanţii mulţimii au ţinut să precizeze public, cât se poate de limpede, că prima doleanţă a celor ieşiţi în stradă a fost abrogarea OUG 13, dar că manifestaţiile vor continua până la demisia lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, „un personaj nociv nu numai pentru noi, ci şi pentru propriul partid”, a lui Tăriceanu, a lui Florin Iordache şi al tuturor acelora care au contribuit la redactarea actului normativ cu pricina, însă şi a prim-ministrului Grindeanu, care, în opinia lor, „s-a lăsat folosit”.

Referindu-se la acesta din urmă, timişorenii au scandat „Trădătorul!” şi „Grindeanu, ai pătat onoarea din Banat!”

Participanţii la mişcarea din Piaţa Victoriei au ţinut să precizeze că protestul lor nu este unul politic şi că Noua Proclamaţie de la Timişoara are un Punct 8 extrem de important: fără condamnaţi în demnităţi ale statului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “„Rezistăm, nu plecăm!”

Lasă un răspuns