Revoluție în Kazahstan. Peste 160 de oameni au fost uciși. Tokaev spune că erau teroriști

Revoluție în Kazahstan. Peste 160 de oameni au fost uciși.

Situația pare să se fi stabilizat în Kazahstan, după confruntările violente dintr protestatari şi forţele de ordine. Rusia continuă însă să trimită militari. Pe de altă parte, oamenii sunt tot fără internet și stau la cozi la magazine și la bănci. Potrivit autorităților kazahe, 164 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara în ultima săptămână.

CITEȘTE ȘI: Vestea cea mare pentru cei cu mașini second-hand! Decizia luată la nivelul guvernului referitoare la taxa auto

 Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Takaev, a declarat luni că revoltele însoţite de violenţe care au zdruncinat ţara de la începutul anului au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de „combatanţi înarmaţi”, asigurând totodată că forţele sale nu ar trage „niciodată” împotriva unor manifestanţi paşnici, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Grupuri de combatanţi înarmaţi, care aşteptau momentul, au intrat în acţiune. Obiectivul lor principal s-a manifestat clar. Este vorba de o tentativă de lovitură de stat”, a indicat Tokaev în cursul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii de stat ai ţărilor membre din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), între care şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Trupele din cadrul Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC – dintre care cea mai mare parte aparţin Rusiei – pe care Tokaev le-a chemat în ajutor în data de 5 ianuarie pe fondul revoltelor izbucnite la 2 ianuarie în vestul ţării şi care s-au extins apoi în alte regiuni, în special la Almatî, se vor retrage „în curând”, a adăugat el.

„Nu am folosit niciodată şi nici nu vom utiliza forţa militară împotriva manifestanţilor paşnici”, a afirmat Tokaev.

Preşedintele kazah a precizat că 2.030 de militari au fost desfăşuraţi în cadrul misiunii de menţinere a păcii a OTSC, după ce a cerut ajutor acestei organizaţii, controlate de Moscova şi care reuneşte şase foste republici ex-sovietice.

Potrivit preşedintelui kazah, forţe „teroriste” organizate, incluzând atât „islamişti”, cât şi „criminali”, „hoţi” şi „borfaşi de rând” au profitat de o mişcare de contestare apărută după creşterea preţului la gazul lichefiat pentru a încerca să răstoarne puterea.

„Am reuşit să preluăm controlul asupra situaţiei”, a asigurat el.

Deocamdată, singurul „terorist” arătat pe toate canalele televiziunii de stat kazahe în weekend, cu un chip însângerat şi urme de tortură, s-a dovedit a fi un pianist de jazz din Kârgâzstan, venit în turneu în data de 2 ianuarie în Kazahstan, relatează portalul independent Meduza.io.

În urma protestelor autorităţilor din Kârgâzstan, muzicianul de jazz kârgâz, Vihram Ruzahunov, care a fost reţinut în Kazahstan sub acuzaţia de participare la proteste, a fost eliberat din arest, a relatat luni dimineaţa Interfax, citând surse din cadrul Comitetului de stat pentru securitatea naţională (KNB, succesorul KGB-ului local) din Kârgâzstan.

Posturile publice de televiziune Qazaqstan şi Khabar-24 susţineau că acesta este un terorist, care a venit din Kârgâzstan pentru suma de 90.000 de tenge, pentru a participa la proteste.

Anterior eliberarea muzicianului kârgâz fusese anunţată de ziarul „Vecerni Bişkek”.

Ministerul Justiţiei din Kârgâzstan a cerut autorităţilor kazahe deschiderea unei anchete oficiale privind torturarea lui Ruzahunov.

Un miting de susţinere a muzicianului a avut loc duminică în faţa ambasadei Kazahstanului din Bişkek, capitala kârgâză. Participanţilor li s-a alăturat, potrivit Meduza.io, şeful Comitetului pentru Securitatea Naţională din Kârgâzstan, Kamcibek Taşiev, care a spus că „vecinii noştri ar trebui să-şi schimbe retorica, este incorect ca ei să ne acuze cetăţenii de terorism”.

Kârgâstan a trimis trupe în Kazahstan în cadrul Forţei multinaţionale de menţinere a păcii, alături de Rusia, Belarus, Armenia şi Tadjikistan.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *