Revoluție în HORECA! Restaurant timişorean: Salariile ospătarilor, suportate de către clienți

Revoluție în HORECA! Restaurant timişorean: Salariile ospătarilor, suportate de către clienți

Suportarea salariilor ospătarilor de către patroni împreună cu clienții sau, dacă se poate, chiar numai de către aceștia din urmă, este propunerea revoluționară lansată de un cunoscut restaurant timișorean, care militează pentru introducerea obligatorie a bacșișului.

În acest fel, măcar o parte din salariile ospătarilor ar trebui să fie suportate de către clienți. Iată cum văd lucrurile cei de la ”Casa Bunicii”:

”Din perspectiva proprietarilor de restaurante, este de dorit un bacșiș cât mai consistent atât în valoare absolută, cât și ca procent din totalul notei de plată, pentru a stimula și fideliza personalul, mai ales pentru a avea ospătari serviabili și mulțumiți. În condițiile unei fiscalități excesive asupra salariilor și muncii, impozitarea bacșișului cu 10% – cât este impozitul pe venit – ar fi soluția optimă pentru a genera atât venituri la buget, cât și o taxare suportabilă pentru intrarea în legalitate. O înlesnire a încasării bacșișului ar fi extrem de utilă pentru toată lumea”.

În viziunea celor de la ”Casa Bunicii”, patronii de restaurant nu mai trebuie priviți ca angajatori ai ospătarilor, ci ca producători ai unui spectacol artistic în care ospătarii joacă rolurile principale.

”Pe patron îl puteți privi ca pe producătorul spectacolului numit restaurant. El pune la dispoziția ospătarului scena pe care el își joacă rolul, mai bine sau mai rău, și în urma căruia culege aplauzele clienților sub formă de bacsis. Știați că există restaurante care nu plătesc deloc salariu însă ospătarii se înghesuie să lucreze acolo? De ce? Pentru că spectacolul pus în scenă atrage atât de mulți clienți încât ospătarul câștiga considerabil și apreciază șansa de a lucra acolo”.

Controverse în mediul virtual

Ideea avangardistă a stârnit multe controverse în mediul virtual. Majoritatea nu înțeleg de ce doar în industria ospitalității ar trebui instituit acest bacșiș obligatoriu, iar alte profesii să nu benficeze de o asemenea favoare. Mulți se întreabă de ce trebuie impus bacșișul la restaurant și nu se procedează la fel la bancă, la plata utilităților sau în alte domenii în care patronii se doresc și ei a fi ”producători ai unor spectacole”.

CITEŞTE ŞI: Sancțiuni dure pentru flash-uri, șicane în trafic sau viteză. Poliția cere amenzi de aproape 3.000 de lei

În plus, în anumite sectoare, bacșișul este total interzis, cel puțin în mod oficial, ceea ce creează o discriminare periculoasă. De pildă, dacă în cazul ospătarului care i-a turnat artistic berea în pahar, clientul este obligat să-i suporte o parte din salariu, pentru asistenta medicală care l-a tratat frumos nu numai că nu sunt permise nici un fel de ”atenții”, dar ar risca chiar pușcăria, oricât de impresionant ar fi ”spectacolul artististic”.

Va fi foarte interesant de văzut cu câți angajatori va mai rămâne mediul de afaceri, dacă toți și-ar dori să devină, la rândul lor, producători ai unor spectacole în care ei doar pun la dispoziție scena numită locul de muncă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Revoluție în HORECA! Restaurant timişorean: Salariile ospătarilor, suportate de către clienți

  1. Cred ca omul cu ideea a ” servit” mai mult din sticla, când ospătarul debarasa la masa vecina! dacă ar face el spectacol sa mărească salariile angajaților sai și apoi sa ne trimita la idei ar fi ceva!

Lasă un răspuns