Reviriment rezidențial lângă Timişoara. Nu multe localităţi din zona periurbană oferă un astfel de spectacol. Mai sunt 1.500 de terenuri pentru case

sacalaz 5

Localitatea de astăzi se prezintă drept una în care coexistă, din punct de vedere arhitectural, cel puțin trei secole, cu tehnicile și stilurile lor de construire: de la case din materiale locale, ridicate în spiritul tradiției bănățenilor de diferite etnii, la clădiri din oțel și sticlă.

Acest mixaj se suprapune peste topografia trasată de imperiu, în urmă cu trei veacuri. Casele vechi și cele noi se pot regăsi pe aceeași stradă sau nu. În perimetrele de extindere ale intravilanului sunt numai case noi. Unele dintre aceste siluete, neterminate, par ajunse în prezent dintr-un timp înghețat. Altele sunt deja locuite.

Nu multe localități din zona periurbană a municipiului Timișoara oferă un astfel de spectacol. Dacă vorbim de zonele rezidențiale, atunci trebuie pornit de la faptul că acestea cunosc un reviriment la Săcălaz.

Nu simpla statistică a numărului de autorizații de construire eliberate de primărie arată acest lucru, ci și o privire, fie ea fugară, a localității. În 2016 au fost emise 294 de autorizații pentru case noi, mai multe decât în 2015, când numărul lor a fost de 209.

La această oră se află în circulație circa 1.500 de terenuri pentru locuri de casă, aceasta făcând parte din planurile urbanistice private aprobate. Conform primarului Ilie Todașcă, însă, noile perimetre rezidențiale nu au asigurate utilitățile decât în proporție de 30 la sută.

casa sacalaz

Dacă vrem să avem o imagine cât de cât exactă a spectacolului imobiliar de la Săcălaz, trebuie spus că, dacă localitatea avea 5.000 de suflete în 1990, ea aproape că și-a dublat acum populația, ajungând la peste 9.500 de locuitori. Dacă populația a cunoscut o asemenea creștere, înseamnă că și fondul locativ construit a urmat o astfel de dezvoltare.

La cele 1.900 de numere de casă pe vechea carte funciară, actualmente s-au adăugat, conform edilului, circa 2.500 de locuințe noi. În privința prețurilor terenurilor, la Săcălaz există realitatea că suprafețele parcelate au fost cumpărate de proprietarii lor înainte de apariția crizei imobiliare la prețuri de 80 euro pe metru pătrat, iar astăzi locurile de casă se pot vinde cu doar 20 de euro pe m.p., în zonele considerate mai bune, sau chiar cu numai 10 euro, dacă se află la periferia intravilanului extins.

Primarul este de părere că dezvoltarea rezidențială a Săcălazului are șansa să revină la ritmurile de dezvoltare de dinainte de criză în următorii doi ani, pe măsură ce infrastructura acestor zone se va realiza.

„Principalele avantaje ale noilor zone rezidențiale din Săcălaz, spune Todașcă, sunt libertatea și aerisirea spațiilor, dar și accesul spre Timișoara, distanța până la municipiu fiind de doar șapte kilometri”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Reviriment rezidențial lângă Timişoara. Nu multe localităţi din zona periurbană oferă un astfel de spectacol. Mai sunt 1.500 de terenuri pentru case

  1. Ce reviriment , ce Săcălaz la Giroc acolo.i raiul construc’iilor , răsar blocurile ca ciupercile , populație și mașini la greu , bravo orășenilor.

Lasă un răspuns