Revine boom-ul imobiliar din 2008! Piaţa forţei de muncă din sectorul construcţiilor se află într-o dinamică uluitoare

constructii

Anii de criză reprezintă doar o amintire tristă. Cel puţin în Timişoara, am început să avem de-a face cu o adevărată frenezie în unele sectoare de activitate, cel mai vizibil fiind în industria construcţiilor.

Până în 2009, s-a construit într-un ritm nebun, de multe ori chiar la întâmplare, fără a exista neapărat studii de piaţă. Din această cauză, odată cu criza apărută în 2009, multe dintre construcţii au fost abandonate, terenurile destinate investiţiilor imobiliare au început să ia alte destinaţii, iar dezvoltatorii s-au reprofilat pe alte segmente de activitate.

Din fericire, această perioadă nu numai că a luat sfârşit, dar a şi fost înlocuită de o nouă explozie imobiliară, aproape similară cu cea din anii 2007-2008. Fireşte, au apărut şi noi consecinţe.

Angajaţii noi sunt cu zecile de mii

Ceea ce se întâmplă pe piaţa forţei de muncă din sectorul construcţiilor pare neverosimil. Lunar, dispar nu mai puţin de 12.000 de angajaţi din evidenţele instituţiilor care monitorizează această activitate! Unii pleacă în străinătate, alţii ies la pensie, iar alţii vor să ia o pauză, invocând activitatea suprasolicitantă. În aceste condiţii, s-a instalat o veritabilă luptă cu timpul a dezvoltatorilor imobiliari, care trebuie să acopere peste noapte lipsa de personal survenită.

S-au demarat campanii fără precedent de atragere a muncitorilor din alte judeţe ale ţării, cu anunţuri în media din aceste zone, afişe pe stâlpi, pe la primării şi prin multe alte locuri. Cu toate acestea, e greu să atragi în fiecare lună 12.000 de noi angajaţi, care să îi înlocuiască pe cei plecaţi, astfel încât activitatea să nu aibă de suferit. Interesant este că s-a cristalizat o anumită preferinţă geografică pentru tipul de lucrări desfăşurate.

Astfel, în industria autohtonă a construcţiilor sunt preferaţi muncitori din Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, în timp ce companiile multinaţionale timişorene s-au axat pe atragerea forţei de muncă din judeţele Mehedinţi, Gorj şi Argeş.

Mai multe accidente de muncă

Datorită acestei dinamici nemaiîntâlnite, încep să apară, din păcate, şi unele fenomene neplăcute. Cele mai grave sunt accidentele de muncă, tot mai des întâlnite în ultima perioadă. De exemplu, doar în 2016, s-au înregistrat 26 de accidente de muncă mortale! Cauzele derivă din lipsa de pregătire şi de instruire a personalului, trimis prea repede în câmpul muncii.

kasai pavel„Din cauza acestei grabe, nu se respectă întocmai normele de securitate şi siguranţă în muncă.

Încercăm să stabilizăm această forţă de muncă prin controale la agenţii economici, dar şi prin campanii de conştientizare a pericolelor care pot apărea ca urmare a ignorării normelor de securitate şi siguranţă în muncă”, a declarat Pavel Kasai, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Timiş.

Se dezvoltă şi alte afaceri

Ritmul frenetic cu care se lucrează în sectorul imobiliar atrage după sine şi dezvoltarea altor sectoare. Unul dintre acestea este cel bancar, în care se simte din nou o emulaţie apropiată de anii de dinaintea crizei. Timişorenii recurg tot mai mult la credite imobiliare, încurajaţi fiind şi de dobânzile mai rezonabile practicate de instituţiile bancare. În acelaşi timp, este de aşteptat ca ultimele măsuri guvernamentale, cum ar fi programul „prima chirie” sau eliminarea TVA pentru locuinţele noi achiziţionate, să dea un imbold sporit industriei construcţiilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Revine boom-ul imobiliar din 2008! Piaţa forţei de muncă din sectorul construcţiilor se află într-o dinamică uluitoare

  1. Ce boom dle în localitatile de lînga Tm sau mutat toate judetele limitrofe , cu catel cu purcel cu tot , bogatie ce mai , asta de circa 6-7 ani , iar Dumbravita si Girocul nu mai fac fata , o adevarata frenezie urbanistica iar constructorii sunt in extaz , care pe care .

Lasă un răspuns