Restricțiile ar putea reveni în această toamnă. Scenariul pesimist al lui Răzvan Cherecheș

Un expert în sănătate publică propune reducerea perioadei de carantină și izolare la 5 zile

Restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinei Delta, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține într-un interviu pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, conform HotNews.ro.

„Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a spus el.

Info pe scurt:

Numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 va continua să crească „garantat” în perioada următoare, afirmă Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut la Profu’ de Sănătate Publică.

Pentru o încetare a creșterii în acest moment, autoritățile ar fi trebuit să ia măsurile potrivite încă de acum două săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat.

În această toamnă am putea vedea din nou restricții precum obligativitatea purtării măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor sau închiderea restaurantelor, având în vedere faptul că „peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”.

În plus, niciuna dintre măsurile de prevenire a apariției de focare de COVID-19 în școli nu a fost pregătită din timp, spune Răzvan Cherecheș.

În ceea ce privește segmentul HoReCa, poate cel mai afectat de pandemie, este foarte probabil să ne întoarcem de unde am plecat acum câteva luni, pentru că nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru ca valul 4 să nu mai închidă, spre exemplu, ușile restaurantelor.
Pot fi angajații din anumite sectoare, precum cei din spitale și cei din învățămât, obligați să se vaccineze? „Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot”, este de părere Răzvan Cherecheș.

CITEȘTE ȘI: Miniștrii USR PLUS și-au dat demisia din Guvern. Barna: „Așa nu se mai poate!”

Până unde pot merge restricțiile diferențiate vaccinați – nevaccinați? Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș.

„Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, consideră expertul în Sănătate publică.

Masca în exterior, limitarea libertății de mișcare și a programului magazinelor după o anumită oră, foarte probabile

Vom avea din nou purtarea măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor, închiderea restaurantelor și așa mai departe”, spune expertul în Sănătate publică.

„Numărul de cazuri va continua să crească pentru că nu există niciun motiv pentru care să scadă sau să înceteze creșterea. Ca să avem o încetare a creșterii, ar fi trebuit ca acum două săptămâni să se fi luat măsurile potrivite. Or, nu s-au luat. Practic, în următoarele două săptămâni, vom avea o creștere garantată, de la zi la zi”, declară Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut ca Profu’ de Sănătate Publică.

Continuarea pe HotNews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Restricțiile ar putea reveni în această toamnă. Scenariul pesimist al lui Răzvan Cherecheș

 1. Dar cine este acest „unul dintre cel mai vizibil specialist” – adica se poate vedea cu ochiul liber si de pe Luna…el si Zidul Chinezesc.E Profesor la Babeș-Bolyai din Cluj Napoca? Deci nu e neam cu Musta si Arafat? …e cu Rafila? El ne preda acum sau si-a scris vreun doctorat cu acest subiect Covid19?  Credeam ca e Osho ….the best freack mind. Opriti-va,deja sunteti Ridicoli

 2. peste tot unde te uiti dai numai de specialisti.
  aceeasi specialisti care timp de 2 ani nu sunt in stare sa faca nimic pentru a elimina virusul.

 3. Mai oameni buni, din pacate cred ca are dreptate…din ce am vazut in jurul meu.
  Iar toti cei care isi dau cu parerea la misto si folosesc tot felul de nume…”jmecheresti” (cred ei) probabil ca nu au nici un fel de pregatire.
  Asa ca baieti, emiteti opinii la…bere,mici,gratar, etc.
   

Lasă un răspuns