Reprezentanții Alianței Vestului se mișcă bine la nivel european

Emil Boc 2

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a avut o intervenție în plenul Comitetului European al Regiunilor, în cadrul dezbaterii pe teme de cultură, tineret, educație, în prezența lui Tibor Navracaics, comisar european pentru educație, cultură, tineret și sport.

Mai precis, Emil Boc a solicitat mai mulți bani pentru studenți și tineri prin programele Erasmus și „Creative Europe”.

Programul Erasmus este unul de succes al Uniunii Europene. Lansat în urmă cu 30 de ani, programul a ajutat peste nouă milioane de tineri să studieze sau să muncească în Uniunea Europeană.

Pentru perioada 2021-2027 se propune dublarea bugetului pentru programul Erasmus, la 30 de miliarde de euro, cu scopul de a tripla numărul participanților.

De asemenea, programul „Creative Europe” are prevazută o alocare financiară de 1,85 miliarde de euro, reprezentând o creștere cu 34 la sută față de exercițiul bugetar anterior.

 

Dimensiunea culturală, de mare importanță

Emil Boc 1„Dacă aș începe din nou, aș începe cu dimensiunea culturală”, l-a citat Emil Boc pe Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene. „Am dorit să subliniez importanța actuală a culturii în procesul de consolidare a identității europene și de diminuare a extremismului și populismului. De asemenea, cultura reprezintă un factor-cheie în procesul de consolidare și integrare europeană <<de jos în sus>>, după decenii de construcție europeană <<de sus în jos>>. În acest context, am înaintat și câteva propuneri concrete: 1. Susținerea financiară a unei rețele a fostelor orașe care au deținut titlul de Capitală Europeană a Tineretului și, de asemenea, susținerea financiară a orașelor care au ajuns în finala pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, cu condiția să implementeze în continuare proiectul cultural asumat; 2. Creșterea procentului de cofinanțare europeană în cadrul proiectelor <<Creative Europe>>, de la 50-60 la sută, cât este acum, la 80-100 la sută, cât este în alte programe europene; 3. Crearea unui fond european de mobilitate pentru artiști de toate vârstele, proiect similar cu Programul Erasmus pentru studenți și tineri; 4. Integrarea eficientă a programelor Urbact, Erasmus+ și <<Creative Europe>> în vederea finanțării corespunzătoare a sectorului cultural și a politicilor pentru tineri; 5. Începerea discuțiilor despre un posibil Statut al artiștilor și al activiștilor culturali (cultural workers) la nivel european, nu doar la nivel național”, au fost propunerile primarului de la Cluj.

Obținerea de fonduri europene în exercițiul financiar 2021-2027 este unul dintre obiectivele anunțate de Alianța Vestului, din care fac parte municipiile Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Reprezentanții Alianței Vestului se mișcă bine la nivel european

  1. Alocari suplimentare de fonduri,sa fie facute pentru cei multi din” Alianta Restului”,sa ajunga si ei la performantele celor din” Alianta Vestului”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *