România, gata să primească zeci de mii de refugiați din Ucraina. „Avem o zonă de rezervă”

România, gata să primească zeci de mii de refugiați din Ucraina. „Avem o zonă de rezervă”

În cazul unei eventuale invazii ruse în Ucraina, țara noastră ar putea primi zeci de mii de refugiați ucraineni. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. El a speficicat că, în situația unui conflict militar, un număr mare de oameni ar putea fugi din calea războiului, iar una dintre destinațiile lor ar fi România. Ce plan are țara noastră în acest sens.

România, gata să primească zeci de mii de refugiați din Ucraina

Se vorbește din ce în ce mai des în ultima vreme despre izbucnirea unui conflict în Ucraina, în contextul în care Rusia a concentrat trupe la graniță încă de acum câteva luni. Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că există o îngrijorare cu privire la degradarea situației pe fruntul din estul Ucrainei, însă nu putem ști cu siguranță dacă va fi vorba despre un conflict.

„În acest moment, situația este incertă. Așteptăm și ne pregătim pentru orice scenariu” a spus Dîncu.

El a precizat că este greu de anticipat ce se va întâmpla, mai ales că vorbim despre un sistem politic „supercentralizat”, unde decizia este a unui singur om. Dîncu a adăugat că România ar trebui să fie pregătită să facă față unui val de imigranți, în cazul în care Ucraina va fi atacată de Rusia. Am putea caza mii de eventuali refugiati, dar avem și o zonă de rezervă unde am putea aduce pana la zeci de mii (de refugiați).” a mai spus Dîncu.

CITEȘTE ȘI: Protest la Înalta Curte: Vaccinul pentru copii a scos sute de oameni în stradă

Ministrul Apărării a mai precizat că, în cazul țării noastre, planul de apărare nu este realizat de pe o zi pe alta, ci există de mult timp, inclusiv în cadrul NATO. Există în momentul acesta un stoc, să spunem aşa, destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiaţi.

Evident că avem şi o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm, sau să aducem de trei-patru ori mai multe locuri, chiar până la zecii de mii, să spunem, în această zonă. Deocamdată, rezerva strategică pe care o avem este gândită pentru câteva mii de posibili refugiaţi, pentru hrănire, pentru condiţii bune de viaţă şi evident că putem să aducem şi lucruri suplimentare.

Dacă se va întâmpla asta – nu ne dorim să se întâmple – dar dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, o să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi, cel puţin dacă nu avem o înzestrare aşa cum ne-am dori, la ultimul nivel, avem un foarte bun management al capacităţilor noastre în domeniile acestea ale pregătirii defensive pentru conflict”, a declarat ministrul Apărării.

Un sondaj realizat recent arată că încrederea românilor în NATO a crescut față de anul trecut. 70,3% dintre românii chestionați cred că NATO ar apăra România, în cazul izbucnirii unui război între Rusia și Ucraina. Peste trei sferturi dintre respondenți sunt de părere că România nu trebuie să iasă din NATO, în timp ce 18,7% au spus că ar trebui să iasă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “România, gata să primească zeci de mii de refugiați din Ucraina. „Avem o zonă de rezervă”

  1. Trebuie să ai mari probleme la mansardă să vrei război. Tot sărăcimea va trage greul. Cei înstăriți se vor retrage strategic acolo pe unde-și au conturile bancare. Și-și vor spune-n barbă: „Așa-i trebuie prostimii dacă n-a muncit ca noi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *