Referendumul pentru familie, cronica unui eșec anunțat

Referendumul de modificare a Constituţiei României pentru redefinirea familiei a avut loc sâmbătă și duminică.

Pentru a fi valabil acest referendum, la urne trebuiau să se prezinte cel puţin 5.685.202 persoane cu drept de vot.

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie, iar iniţiativa semnată de trei milioane de persoane îşi propunea „să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soţi» în cuprinsul art. 48 al. 1 din Constituţia României ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de «familie», a raportului dintre «familie» şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie”.

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevedea modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei pentru redefinirea familiei a fost adoptat pe 9 mai, de Camera Deputaţilor. Senatul a votat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a legii fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.

Politica statelor europene în materie de familie

Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu permit, deocamdată, nici căsătoria între persoane de acelaşi sex, nici parteneriatele civile. 13 din cele 28 de state UE permit căsătoria şi alte nouă au admis parteneriatul civil. Danemarca a fost prima ţară din Europa şi din lume care a recunoscut parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, în 1989.

În cealaltă direcţie, prima ţară europeană care a interzis căsătoria între persoane de acelaşi sex este Bulgaria, în 1991. Au urmat Lituania, Belarus şi Moldova, Ucraina, Polonia, Letonia şi Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croaţia şi Slovacia, ca state care au definit prin constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Referendumul în Timiș

Până la ora 10 a zilei de sâmbătă, la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția României s-au prezentat, la nivel național, 177.941 de persoane, din cei 18.278.496 de alegători aflați pe listele electorale permanente, ceea ce înseamnă o prezență de 0,97 la sută.

În județul Timiș, unde au fost deschise 597 de secții de votare și erau așteptate 624.243 de persoane aflate pe listele electorale, au votat, până la ora 10 a primei zile a referendumului, 6.437 de alegători, adică 1, 03 la sută. Conform datelor anunțate de Biroul Electoral Central, prezența la vot la ora 13 a fost, la nivel național, de 2,54 la sută. În județul Timiș, aceasta s-a situat ceva mai sus de media națională și a ajuns la 2,76 la sută.

Prezența la vot a continuat să fie slabă în întreaga țară în prima zi a referendumului pentru familie. Au fost la urne, până la ora 16, 692.002 votanți, adică 3,78 la sută din românii aflați pe listele electorale. În județul Timiș, s-au prezentat 25.948 de persoane, ceea ce înseamnă 4,15 la sută din alegători.

La finalul primei zile a referendumului, prezența la urne la nivel național a atins abia 5,72 la sută. Din cele 1.046.582 de persoane care au votat, cea mai mare parte au fost din mediul urban – 636.435, față de doar 410.148 din mediul rural. Timișenii au avut o prezență peste media pe țară, de 6,31 la sută, ceea ce înseamnă că au votat 39.438 dintre cei peste 640.000 de alegători aflați pe listele electorale.

A doua zi de vot

Ieri, cea de-a doua zi a referendumului național pentru redefinirea familie în Constituție a început tot cu o prezență destul de redusă la vot, de 7,24 la sută la nivel național și 7,41 la sută în județul Timiș, până la ora 10.

La ora 13, situația se prezenta astfel: 11,67 la sută la nivel național și 10,96 la sută în Timiș, pentru prima oară cel mai vestic județ al țării situându-se sub medie.

În continuare, alegătorii români din mediul urban votaseră mai mult decât cei din rural, cu 1.150.608 persoane prezente la urne față de 983.971. Ieri, la ora 16, în Timiș fuseseră la urne 13,91 la sută dintre alegători, iar la nivel național – 15,21 la sută.

Până la ora 19, se prezentaseră la urne 18,87 la sută din votanți, adică 3.450.189 de persoane de pe listele electorale din România, iar în județul Timiș, 17,02 la sută, ceea ce înseamnă 106.274 de persoane, în continuare sub media națională.

Așa cum se prefigurau rezultatele, Biroul Electoral Central a anunțat datele finale pentru participarea la referendum, acestea fiind de 20,41 la sută la nivel național și de 18,36 la sută în județul Timiș. În consecință, nu a fost întrunit cvorumul necesar – de 30 la sută din cetățenii români cu drept de vot – pentru validarea referendumului referitor la modificarea Constituției.

 

Foto: CONSTANTIN DUMA

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns