Zvon infirmat! Concediile medicale se plătesc în continuare

În ultima perioadă, a fost lansat în spațiul public o informație cu privire la faptul că abrogarea unui articol din Codul fiscal ar avea ca efect sistarea plății concediilor medicale ale angajaților.

Pentru a veni în sprijinul cititorilor în clarificarea acestei dileme, ne-am adresat instituțiilor competente, respectiv Direcției Generale a Finanțelor Publice Timișoara și Casei de Asigurări de Sănătate Timiș.

”Actul normativ care reglementează plata concediilor medicale este OUG 158/2005 – privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit art. 7 și 7^1 din acest act normativ, începând cu data de 01.07.2018 s-a revenit la stagiul minim de asigurare de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Totodată, prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 15/ianuarie 2018 au fost aprobate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate”, a fost răspunsul primit de la DGRFPP Timișoara.

În completare, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Timiș ne-au informat că „indemnizațiile și concediile de asigurări sociale de sănătate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decât Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, care condiționează acordarea de concedii medicale plătite de achitarea unei alte contribuții decât contribuția de asigurări sociale de sănătate. Astfel, în cazul angajaților, dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este condiționat de plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pe care o efectuează angajatorul. Articolul 75 din Codul Fiscal (abrogat prin OUG nr. 18/2018) se referă la deducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele venituri din activități independente, deci nu are nicio legătură cu dreptul angajaților la concediile medicale plătite. Acest articol din Codul Fiscal a fost abrogat deoarece începând cu anul 2018, a fost reglementat un nou mecanism mai simplu de stabilire, declarare și plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri. Astfel, în forma actuală a Codului Fiscal, contribuabilii persoane fizice declară veniturile realizate în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aceștia efectuând toate operațiunile privind deducerile de care beneficiază potrivit legii. Referitor la calitatea de asigurat a persoanelor care realizează venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, precizăm că în conformitate cu legislația actuală, această calitate se dobândește de la data depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută în Codul Fiscal. Pentru aceste categorii de persoane, calitatea de asigurat încetează la data la care expiră perioada pentru care s-a depus declaraţia menționată, dacă nu se depune o nouă declaraţie pentru perioada următoare. Începând cu 1 iulie 2012, stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente se realizează de către organele fiscale teritoriale, care se subrogă în toate drepturile și obligațiile caselor de asigurări de sănătate. Totodată, în conformitate cu dispozițiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizează venituri din activități independente) pot opta să beneficieze de dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuţie pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii, diferită de contribuția de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul acestei contribuții este de 1 la sută din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate”.

În consecință, zvonurile legate de neplata concediilor medicale pentru persoanele care sunt angajate sunt neconforme cu realitatea.

Această categorie nu-și poate pierde calitatea de asigurat de sănătate și nici dreptul la concedii medicale plătite (în cazul în care a optat pentru acest drept) indiferent de situația regularizărilor anuale ale contribuției de asigurări sociale de sănătate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns