
În 35 de minute puteţi ajunge cu avionul de la Timişoara la Cluj-Napoca. În 45 de minute, în staţiile RATT din Timişoara se anunţă sosirea tramvaiului care circulă pe linia 10, asta în cazul în care nu intervin întârzieri. Totuşi, chiar şi după 45 de minute, timişorenii care nu au renunţat la acest mijloc de transport în comun riscă să nu mai aibă loc în tramvai şi, prin urmare, să mai aştepte vreo oră în staţie.
Bănăţenii care circulă pe liniile 5 sau 4 au de aşteptat 31 de minute. Mai norocoşi sunt cei care merg cu tramvaiul 1, care stau 24 de minute până apare acesta în staţie.
În comparaţie, mult hulitele trenuri, care circulă cu viteza melcului, ajung de la Timişoara la Buziaş în 35 de minute, iar un zbor cu avionul până la Bucureşti durează 55 de minute.
Persoanele care fac naveta din Buziaş la Timişoara parcurg cam 30 de minute cu maşina, până la intrarea în Timişoara, şi circa 45 de minute pentru a ajunge din Calea Buziaşului în centrul oraşului, folosindu-se de mijloacele de transport în comun.
Aceasta este realitatea cu care se confruntă, zilnic, timişorenii. Şi, cu toate că ei se plâng, nu se ia nici o măsură. În consecinţă, tot mai multe persoane optează pentru a merge la serviciu cu maşina, neavând o alternativă mai bună.
Pistele pentru biciclete sunt puţine, iar bicicliştii care circulă pe carosabil sunt consideraţi „sinucigaşi”. Pe jos, nu orice poate să străbată distanţe mari în Timişoara. Iată de ce traficul din urbe este sufocant, iar alternativa cea mai bună la maşină (mijloacele RATT) lasă mult de dorit.
Cea mai scurtă rută realizată cu avionul este de doi kilometri, între insulele scoţiene Westray și Papa Westray, şi se efectuează în 90 de secunde. Încă un argument că Timişoara este cu mult în urmă la capitolul transport.