Rata mortalității infantile, ridicată în vestul țării

copil 12

În regiunea Vest, media de mortalitate infantilă a fost, la nivelul anului 2017, de 7,7 la mia de copii născuți vii. Această cifră este dublă față de media Uniunii Europene (3,6/1.000 născuți-vii). Defalcat pe județe, observăm că în Caraș-Severin rata mortalității a fost de 11,5 la mie, față de Arad, unde rata a fost de 6,6 la mie, Hunedoara – 6,3 la mie și Timiș – 8 la mie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică și Organizației ”Salvați Copiii”.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

În România, un copil din zece se naşte prematur şi are nevoie de asistență medicală adecvată încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern. Datele arată că 90 la sută dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate în același procent ridicat se înregistrează decesul.

Organizația ”Salvaţi Copiii” a ajuns până acum în zona de Vest a ţării cu 66 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 484.185 de euro, în localităţile: Arad, Caransebeș, Reșița, Oravița, Hunedoara, Petroșani, Deva, Hațeg, Timișoara și Lupeni. ”Lucrăm îndeaproape cu medicii, pentru ca efortul nostru să acopere vulnerabilitățile reale ale maternităților. E nevoie de investiție consistentă, de responsabilitate socială, pentru că de sistemul medical depindem cu toții”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației ”Salvați Copiii” România.

În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de prematuri.

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20 la sută din impozitul pe profit, Organizația ”Salvați Copiii” România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur în valoare totală de 1.679.504 de euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *