Răfuieli între câţiva timişoreni şi reprezentanţii unui supermarket din cartier. Ce se întâmplă în fiecare dimineaţă

Zgomot infernal încă de la ora 6 dimineața, mizerie, șobolani, nervi întinși la maximum, cam așa începe o zi obișnuită pentru locatarii din trei blocuri situate în zona Calea Șagului din Timișoara. Motivul este lipsa de tact a angajaților magazinului Profi aflat acolo, dar și a distribuitorilor de marfă care se perindă zilnic prin zonă.

”Mă trezesc zilnic ca într-un coșmar. În curtea imobilului și-au făcut apariția mai multe autovehicule care aprovizionează magazinul de la parterul imobilului în care locuiesc. Un utilaj de încărcat-descărcat preia marfa din aceste mașini și o introduce în magazin. Operațiunea este însoțită de zgomote, trântituri și vociferări care ar reuși să trezească și ursul din hibernare. La rând așteaptă alte și alte autospeciale, ai căror șoferi își manifestă zgomotos nemulțumirea față de ritmul cu care lucrează cei din față.

Mașina din care se descarcă marfa blochează accesul altor autoturisme în curtea interioară

 

În acest timp, proprietarii celor 20-25 de autoturisme parcate în ajun în curte încearcă să plece la serviciu, în timp ce ieșirea din curte este blocată de autospeciale și de utilajul de încărcat-descărcat. Spiritele se încing în fiecare dimineață, iar claxoanele însoțite de injurii și reproșuri se întețesc, în timp ce locatarii buimăciți de nesomn privesc neputincioși de la ferestrele apartamentelor amărâte pe care doar ei știu cu ce sacrificii le-au plătit”, spune Ilie Pantea, un timișorean care locuiește într-unul dintre cele trei blocuri afectate de activitatea magazinului.

 

Mizerie și șobolani în zonă

Nu doar zgomotul și întârzierile la serviciu fac parte din cotidianul locatarilor de pe Șagului, dar și mirosul pestilențial emanat de pubelele magazinelor și gunoiul împrăștiat pe jos de persoanele care se ”aprovizionează” din containere. În fiecare dimineață, lângă unul dintre blocuri, situat vizavi de pubele, se aliniază mai multe persoane ce așteaptă ca angajații magazinului să arunce marfa care nu mai poate fi vândută. Apoi, dau năvală pe pubele, le scotocesc și se servesc cu ceea ce le priește, lăsând în urmă un morman de gunoi care, desigur, atrage și rozătoare.

”Nu este normal ceea ce se întâmplă. Am cerut reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Timiș să vină să vadă că este pusă în pericol sănătatea oamenilor. Din câte știu, le-au dat termen până în aprilie să îngrădească pubelele, dar uite că nu s-a întâmplat acest lucru”, afirmă Ilie Pantea. De cealaltă parte, reprezentantul societății comerciale, Alin Chivărian, spune că nu toate pubele le aparțin, unele dintre ele fiind ale altor societăți comerciale situate la parterul blocului. ”Noi vom pune o bară și vom bloca accesul la pubele”, spune șeful de magazin.

 

Un balcon distrus de mașinile de marfă

Este deja pentru a doua oară în ultimul timp când balconul Georgetei Opică, de la etajul 1, al unuia dintre cele trei imobile, este distrus de mașinile care vin să descarce marfa. După prima distrugere, proprietarii și-au refăcut balconul însă după puțin timp au constatat că, din nou, acesta a fost agățat de autovehiculele mari care intră pentru descărcare. ”Nici nu știu ce să mai facem în această situație”, spune Georgeta Opică.

Balcon distrus de autoturismele înalte care vin să lase marfă

 

Spațiu ocupat de paleți și de un motostivuitor

O parte din spațiul care era destinat parcării autoturismelor locatarilor este acum ocupat de paleții de la magazin și de un motostivuitor. Prin urmare, șoferii își lasă autoturismele în dreptul geamurilor unor locatari de la parter. ”Această doamnă are vedere doar aici, spre curtea interioară, însă nu are altă priveliște decât cea a plafonului autoturismelor”, spune Ilie Pantea arătând spre ferestrele unui apartament flancate de un autovehicul.

Pubele, paleți și un motostivuitor – aceasta este imaginea pe care o văd, mereu, locatarii din zonă

 

Baltă între blocuri

La fiecare ploaie, între blocuri apare o baltă care nu poate fi ocolită decât pe trotuare, însă acestea sunt ocupate de mașini, prin urmare locatarii trebuie să folosească cizme de cauciuc pentru a ieși din blocuri (atunci când pot ieși, pentru că uneori ușa de acces este blocată). Gropile din asfalt, desigur, nu le aparțin reprezentanților societății comerciale, însă toată situația din zonă a fost agravată de perindarea atâtor autovehicule mari, iar reprezentanții primăriei nu dau semne că i-ar preocupa confortul locatarilor, pentru a remedia situația.

 

Angajații Retim-ului nu își pot face treaba

În zilele în care se golesc pubelele de gunoi de la cele trei blocuri apare o altă problemă. Uneori, din cauza utilajelor sau a mașinilor de marfă, autospeciala Retim nu poate înainta până la o distanță optimă față de pubele. Astfel, acestea sunt transportate până la mașina de gunoi, iar apoi sunt lăsate vraiște în toată zona dintre blocuri, creând, de asemenea, disconfort locatarilor. Totodată, această manevră duce la deteriorarea mai rapidă a recipientelor pentru colectarea deșeurilor.

 

Prea mult zgomot pentru… nimic, consideră reprezentanții magazinului

Ilie Pantea și Alin Chivăran se cunosc de ceva vreme, iar sesizările timișoreanului au ajuns la urechile șefului de magazin, însă măsuri pentru remedierea situației nu au prea fost luate. ”Cunosc plângerile domnului Pantea și ale altor locatari. De exemplu, dimineața, când se aduce marfă, totul durează cam cinci minute. Este aici o doamnă mai vocală și mai puțin răbdătoare, care spune că nu poate pleca cu mașina, dar în rest nu sunt probleme. Zgomotul nu este peste limita admisă. Este zgomot, însă nu atât de mare. Cu Retimul s-a întâmplat o dată, iar atunci a fost pentru că utilajul nostru a rămas fără baterie, dar în rest nu au fost probleme”, afirmă Alin Chivăran.

Alin Chivăran și Ilie Pantea nu reușesc să cadă de acord

 

Există și o înțelegere

Lăsând deoparte neînțelegerile între locatari și reprezentanții magazinului, de ambele părți există și motive de satisfacție. Pe de o parte, locatarii sunt mulțumiți, spune Ilie Pantea, că nu trebuie să se deplaseze departe pentru aprovizionare, iar de cealaltă, reprezentanții magazinului – pentru că au cui își vinde produsele. Singura problemă ar fi găsirea unei soluții demne de o țară civilizată în care respectul pentru liniștea și confortul celuilalt este reciproc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Răfuieli între câţiva timişoreni şi reprezentanţii unui supermarket din cartier. Ce se întâmplă în fiecare dimineaţă

  1. Acelasi lucru si in bl in care stau,deasupra supermaketului Profi.Nu am dat semnatura pt asa ceva,fetita mea de 11 am bolnava cu meningita si mastoidita.Am facut diferite sesizari,plus audienta la primar,sanipid si acum asteptam sa apara dosarul in instanta.Vecina de langa mine a facut accident vascular si zona zoster pe baza nervoasa.Cum va explicati ca se de voie la asemenea mastodoante de magazine la parter de bloc? Traim un infern in casele noastre.

Lasă un răspuns