Rafila: Avem peste 8 milioane de doze de vaccin anti-Covid care vor expira. Neutralizarea lor va costa sute de milioane de euro (video)

Rafila: Avem peste 8 milioane de doze de vaccin anti-Covid care vor expira. Neutralizarea lor va costa sute de milioane de euro (video)

Rafila: Avem peste 8 milioane de doze de vaccin anti-Covid care vor expira. Neutralizarea lor va costa sute de milioane de euro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a solicitat Comisiei Europene reducerea numărului de vaccinuri împotriva Covid-19 care vor fi furnizate în acest an şi anul viitor, țara noastră având în stoc peste opt milioane de doze de vaccin care au un termen de valabilitate. Potrivit ministrului Sănătății, dozele de vaccin practic nu mai pot fi folosite deoarece nu mai este interes, acestea neputând fi nici vândute sau donate, potrivit ziare.com.

Distrugerea dozelor de vaccinuri expirate ar costa sute de milioane de euro

”Noi avem peste 8.000.000 de doze de vaccin care sunt pe stoc, sunt depozitate. Nu mai folosesc. Unii m-au acuzat de tot felul de lucruri, eu spun adevărul şi aşa am învăţat că trebuie să facem dacă ne respectăm concetăţenii şi avem o responsabilitate faţă de ceea ce facem, ca şi administratori. Sunt doze care practic nu au putut fi folosite pentru că nu există interes şi, de asemenea, nu au putut fi vândute şi nici măcar donate. Vor expira la un moment dat şi vor trebui neutralizate. Asta înseamnă alte costuri. Discutăm de sute milioane de euro”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Ce a solicitat România oficialilor Comisiei Europene

Din aceste motive, România a solicitat Comisiei Europene reducerea livrărilor de vaccin anti-Covid. Potrivit lui Alexandru Rafila, România vrea ca în cazul în care vor fi livrate noi vaccinuri, acestea să fie adaptate variantelor circulante.

CITEŞTE ŞI: Bazin de înot de 2,5 milioane de euro, într-o comună de lângă Timișoara

”Noi am făcut demersuri în ultima perioadă să putem să încercăm prin renegocierea care o face Comisia Europeană cu producătorii să obţinem două lucruri care eu cred că sunt foarte importante, să obţinem reducerea substanţială a livrărilor pentru 2022 şi pentru 2023, substanţial. (…) Dacă va veni acest vaccin în cantitate mult mai mică, să fie un vaccin adaptat variantelor circulante şi am făcut opţiunea pentru BA.4 BA.5 pentru că există şi opţiunea pentru BA.1, care se pare că are un anumit efect asupra variantei BA.4 BA.5”, a explicat Rafila.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns