PSD şi-a produs candidatul „in vitro”

PSD Timiș, nemulțumit de alocarea banilor în județ

Tam-nesam, PSD Timişoara a ieşit să-şi anunţe candidatul pentru primărie.

Momentul nu a urmat deloc calea naturală, care presupune organizarea unui eveniment menit să creeze o emoţie colectivă, ci s-a făcut după metode atipice, „in vitro”, dacă e să păstrăm limbajul de specialitate al candidatului, doctorul ginecolog Marius Craina.

CITEȘTE ȘI: O comună de lângă Timișoara este terorizată de spărgătorii de case

Normal, prima întrebare care se pune este următoarea: „Ce i-o fi apucat?”. Momentul nu este nicidecum unul potrivit.

În primul rând, partidul se află în pragul unei campanii pentru alegerile europarlamentare, când toate energiile ar trebui canalizate în altă direcţie, nu în cea împotriva lui Nicolae Robu.

Apoi, e prematur să vorbim de alegerile locale din 2020. Până atunci, PSD va trece prin scrutinul europarlamentar, urmează după aceea campania pentru prezidenţiale, ale căror rezultate pot schimba radical strategia pentru alegerile locale.

Pot apărea noi alianţe, se pot face repoziţionări, cele două runde de alegeri din acest an fiind indicatorii cei mai potriviţi.

Nu în ultimul rând, apele nu s-au liniştit în PSD Timiş, după alegerile interne existând încă voci care contestă legitimitatea noii conduceri. E foarte posibil ca tocmai acest ultim aspect să fie explicaţia anunţului făcut peste noapte de PSD Timişoara.

Din această perspectivă, anunţarea pe nepusă-masă a candidaturii poate fi văzută ca o frondă în partid, ca un semnal al cristalizării unei facţiuni care nu numai că se organizează, dar ia şi decizii.

Nu însemană automat că Marius Craina va rămâne candidatul PSD la Primăria Timişoara, pentru că mai sunt etape statutare de parcurs, iar decizia social-democraţilor timişoreni este mai degrabă un semnal cu rol de mesaj transmis în interiorul partidului.

Pierde sau câştigă PSD din acest anunţ? Dacă e să mergem pe linia clasică, mişcarea-surpriză nu poate aduce mari beneficii.

Luarea unei decizii, fie ea şi provizorie, fără o consultare largă, poate crea multe animozităţi în partid, mai ales într-un moment destul de tensionat.

Pe de altă parte, însă, nu este exclus că această mutare să creeze un şoc emoţional, o emulaţie de care PSD are aproape obligatoriu nevoie în Timişoara, unde nu excelează deloc.

Aşa că aceste alegeri europarlamanetare vor fi şi un test capital pentru PSD Timişoara, care trebuie să demonstreze că experimentul „in vitro” este un mare succes.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *