UPDATE. Grevă spontană la CFR din cauza salariilor mici

gara nord

Ieri, începând de la ora şapte, o parte dintre angajaţii din CFR au declanşat un protest spontan, acţiune care a afectat graficul de circulaţie al trenurilor.

Angajații sunt nemulțumiți de salarizare și de faptul că nu a fost reînoit contractul colectiv de muncă. Protestul s-a declanșat inițial la Cluj-Napoca, după care extins parțial la regionalele Timişoara, Brașov, Constanța, Craiova, Iași, Galați, și București, iar trenurile din aceste regionale ar putea avea întârzieri.

În ceea ce priveşte Regionala CFR Timişoara, trenurile au fost oprite în Curtici, Arad, Aradul Nou, Vinga, Simeria, Simeria Triaj, Petroşani. „A fost un protest spontan.
gara nord1
Contractul colectiv de muncă a expirat, iar administraţia şi federaţiile sindicale sunt în negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul acesta este inclusă o creştere a fondului de salarii cu 22,5 la sută. Angajații și sindicatele sunt nemulțumiți de faptul că 42 la sută din personalul CFR este plătit cu salariul minim pe economie, după majorarea pragului minim la 1.450 lei”, a precizat Marian Epure, preşedintele Alianţei Sindicatelor Mişcare-Comercial Timişoara.

La rândul lui, Alexandru Ion-Simu, directorul CF Timişoara, ne-a declarat ieri, la ora 12,30: „Avem 29 de trenuri care stau, iar în 40 de staţii feroviare angajaţii au oprit activitatea. Dintre trenurile afectate de protestul spontan sunt şi câteva internaţionale cum ar fi cel de pe ruta Arad, care vine de la Budapesta. Nici nu vă pot spune câte minute de întârziere am acumulat, deoarece protestul nu s-a încheiat”.

La ora 13, la Gara de Nord din Timişoara, călătorii aşteptau la ghişee să cumpere bilete de tren, însă salariatele CFR nu le puteau oferi aceste tichete de transport pentru că nu ştiau cât va mai dura protestul. Unii dintre călători stăteau liniştiţi, în timp ce alţii vociferau.

Mulţi nici nu ştiau ce s-a întâmplat şi care este motivul întârzierilor. Pe tabelele cu sosiri şi plecări minute şi orele de întârziere se adunau, cele mai multe avându-l cel de la Cluj-Napoca, cu peste 240 de minute. Peronul gării era aproape gol, doar un automotor se pregătea de plecare. În schimb, o mulţime de călători aşteptau resemnaţi sosirea trenurilor.

Directorul Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora şapte, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor.

„Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521”, se spune în comunicatul CFR.

Conducerea CFR menţionează că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă pentru perioada 2017 -2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *