Proiect: Prosumatorii ar putea primi vouchere de 25.000 de lei pentru baterii de stocare a electricității din panouri fotovoltaice

„Românii care și-au pus panouri fotovoltaice au senzația că nu vor plăti energia electrică, ceea ce e complet fals” - Expert

Proiect: Prosumatorii ar putea primi vouchere de 25.000 de lei pentru baterii de stocare a electricității din panouri fotovoltaice

Prosumatorii ar putea putea primi începând de anul viitor vouchere de 25.000 de lei atât pentru achiziția de panouri fotovoltaice, cât și pentru baterii de stocare a acestei energii, printr-un mecanism complementar programului Casa Verde. Ministerul Investițiilor pregătește în această perioadă ghidul solicitantului, iar banii ar urma să vină de la Comisia Europeană, prin mecanismul REPowerEU, informează hotnews.ro.

Odată cu demararea programului Casa Verde, dar și cu creșterea prețului energiei, am asistat în ultima perioadă la o creștere vertiginoasă a numărului de români interesați să devină prosumatori.

Autoritățile, experții, dar și reprezentanții companiilor din sectorul distribuției de energie s-au declarat surprinși de acest val și au recunoscut că au fost luați pe nepregătite.

În plus, unii prosumatori au instalat o capacitate mai mare decât consumul propriu, în ideea de a face o afacere din asta, iar acum s-a ajuns la dezechilibre în rețea.

CITEȘTE ȘI: Simion Bogdan-Mihai, în premieră la Timișoara

În acest context, autoritățile analizează acum variante de a reechilibra situația. Una dintre ele este încurajarea oamenilor de a-și instala, pe lângă panouri fotovoltaice, și baterii prin care să stocheze energia pentru a o folosi noaptea, iarna sau în orice moment când nu este posibilă producția de energie din soare.

Înscrierile pentru baterii vor fi online, pe principiul „primul venit, primul servit”

„Deocamdată suntem în pregătirea procesului de implementare cu Comisia Europeană. Suntem în discuții privind tipul de voucher, ne gândim undeva la 25.000 de lei, dar încă așteptăm sugestii din piață”, a spus Teodora Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, săptămâna trecută, într-o conferință organizată de ziarul Bursa.

Potrivit planurilor inițiale, ghidul solicitantului ar urma să fie publicat în cursul lunii octombrie, iar apelul de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor, ar urma să aibă loc în perioada ianuarie – mai 2024. Înscrierile vor fi online, similare cu cele de la Casa Verde, pe principiul „primul venit, primul servit”.

Aceste vouchere vor putea fi folosite fie pentru montarea de panouri, fie pentru panouri și baterii, fie doar pentru capacități de stocare a energiei, pentru cei care au deja panourile fotovoltaice montate sau planificate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *