Proiect nou al lui Ţiriac pentru zona bătrânului Abator

abator 2

Lăsată de mai mulți ani în paragină, zona vechiului Abator de pe Bulevardul Eroilor din Timișoara se află în proprietatea cunoscutului om de afaceri Ion Țiriac, ai cărui reprezentanți au venit cu o nouă propunere de plan urbanistic zonal pentru amenajare.

CITEŞTE ŞI: Un polițist de frontieră din Jimbolia a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

PUZ-ul va fi pus în dezbatere online în data de 19 august, între orele 14 și 15, când proiectantul va răspunde întrebărilor celor interesați. Observaţiile vor putea fi transmise în scris la Serviciul Relaționare Directă cu Cetăţenii (cam. 12) a Primăriei Municipiului Timişoara, Bd. C.D. Loga nr. 1, sau pe adresa de e-mail [email protected], până la data de 4 septembrie.

abator2

Documentația propune soluții și reglementări în scopul mobilării unei parcele cu construcții destinate locuirii colective, birouri, servicii și comerț, pe terenul situat în intravilanul Municipiului Timisoara, pe amplasamentul situat pe Bulevardul Eroilor de la Tisa. Terenul zonei studiate, fostul complex Abator, are o suprafață totală de 48.877,00 mp, adică aproape cinci hectare.

CITEŞTE ŞI: Virgil Musta: ”Eu consider că este bine ca elevii să revină la școală” / Care sunt măsurile ce trebuie asumate și respectate, potrivit expertului

Terenul este parțial ocupat de clădirea fostului abator al orașului Timișoara, situată în zona de nord a terenului. Construit la începutul secolului trecut, după un proiect al arhitectului Laszlo Szekely, ansamblul Abatorului este înscris în lista de monumente istorice și este compus din clădirea turnului, două hale, poziționate în lateralul turnului și două pavilioane în zona de acces.

Proiectantul a sesizat o serie de disfuncționalități ale zonei: „Terenul se află într-o poziție strategică pentru Municipiul Timișoara, în imediata vecinatate a Complexului Studențesc, care este în același timp și cea mai mare disfuncționalitate în sine a zonei.

Lipsa unui concept unitar de devoltare a serviciilor conexe Complexului Studențesc dăunează scopului în sine al său, cel de zonă de cămine pentru studenți.

Acestea sunt la rândul lor învechite ca și concept și fond construit, parțial transformate în locuințe pentru nefamiliști, care afectează caracterul social al zonei. Cartierul de locuințe aflat la sudul străzii 1 Decembrie 1918 și pe strada FC Ripensia nu are asigurate servicii de proximitate la standardele actuale și adecvate numărului populației din zonă.

Fondul construit al locuințelor colective din cartier este în marea majoritate învechit, de mai bine de 50 de ani, și nu mai corespunde gradului de confort necesar unei locuințe în centrul orașului.

O altă disfuncționalitate în cartier este lipsa unei strategii coerente de spații verzi continue, corelate cu fluxurile de oameni/ pietoni.

Nu există sau este total improprie o legătură facilă pietonală între străzile Eroilor de la Tisa și 1 Decembrie 1918, fluxurile de pietoni urmând traseul FC Ripensia pe o infrastructură nesatisfăcătoare pentru pietoni și inexistentă pentru bicicliști.

Aceasta face ca și accesul spre infrastructura de transport în comun/ tramvai să fie foarte greu de făcut pentru studenții din complex.

Se observă și o pondere foarte mică a zonelor de servicii din zonă și când acestea există sunt improvizate sau insignifiante ca importanță. Numărul de locuri de muncă existente în cartier sau în împrejurimile lui este foarte mic.

Aceasta face ca o mare parte a cartierului de locuințe din Zona Stadion să fie un cartier – dormitor, de unde locuitorii săi trebuie să străbată distanțe mari până la locurile de muncă.

Celelalte funcțiuni existente în zonă, Sala Constantin Jude (Sala Olimpia) și Centrul Regional de Afaceri au o mare lipsă de infrastructură, acces rutier, pietonal, parcări, zone de funcțiuni conexe și spații anexă”.

Clădiri cu 12 etaje, o piață și spații verzi

Proiectantul are următoarele propuneri pentru terenul respectiv: „În cele din urmă, pe terenul în discuție se află clădirile clasificate ca monumente istorice, asupra cărora s-a intervenit ca măsură de urgență.

Pe terenul prezentat, beneficiarul dorește realizarea unui proiect imobiliar mixt – Locuire colectivă, comerț, servicii, hotel și birouri – care va cuprinde mai multe clădiri de birouri/hotel, clădiri rezidențiale, restaurarea clădirii monument istoric și crearea de spații verzi. Parcarea se va realiza preponderent în subsol.
abator1 1
Se propun locuințe colective în două clădiri cu curte interioară, pentru a crește nivelul de comunitate al vecinătăților nou create. Acestea vor fi adaptate la cerințele unei locuințe în mediul urban central, având un nivel de calitate mediu. Acestea vor fi amplasate în spatele clădirilor monument ale fostului abator, înspre parcul Karlsruhe.

Regimul maxim de înălțime propus este de (2S)+P+12E, cu H maxim = 47,00 metri.

Zona clădirilor istorice ale vechiului abator va fi o zonă comercială și de servicii, cu o piață publica (inexistentă în zonă la ora actuală).

Prin prezenta documentație se propune asigurarea unui minim de 20 la sută spații verzi amenajate din totalul suprafeței terenului”.

Rămâne de văzut dacă acest nou PUZ pentru zona Abator se va și materializa sau va rămâne doar pe hârtie ca precedentul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *