Programul Start-up Nation, aşteptat cu sufletul la gură la Timişoara

startup timisoara

Start-up Nation România, deşi este cel mai nou program guvernamental în sprijinul IMM-urilor, consumându-şi prima ediţie anul trecut, le-a depăşit cu mult pe celelalte în ceea ce priveşte popularitatea.

Un adevărat test al interesului potenţialilor beneficiari ai ediţiei din acest an a fost dat ieri la Timişoara, Aula Magna a Universităţii de Vest umplându-se cu prilejul prezentării ediţiei din acest an a Start-up Nation.

CITEȘTE ȘI: VIDEO! Cine sunt cei doi tineri care şi-au pierdut viaţa după ce au căzut cu BMW-ul de pe pod

Procedura a fost definitivată, la fel şi ghidul solicitantului, astfel că singura incertitudine rămâne data exactă a lansării. Paula Pîrvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a oferit detalii legate de program şi de noutăţile cu care vine ediţia 2018 a acestuia.

E de aşteptat, în primul rând, ca în acest an numărul solicitanţilor sumei nerambursabile de până la 200.000 de lei, disponibilă pentru fiecare proiect prin intermediul Start-up Nation, să fie mai mare, fiind estimat la aproximativ 10.000, după cum susţine Pîrvănescu.

CITEȘTE ȘI: Un ciclon tropical ajunge în România în zilele următoare și va aduce temperaturi de vară

Bugetul din acest an este superior celui din 2017 şi, în plus, intervin câteva înlesniri pentru beneficiari, cum ar fi un avans de 30 la sută din alocarea nerambursabilă totală.

Avansul va putea fi acontat imediat după semnarea contractului de finanţare, putând fi folosit atât pentru achiziţii, cât şi pentru cheltuieli legate de salarii sau chirii. O şansă în plus le va fi acordată IMM-urilor prestatoare de servicii, al căror punctaj va fi la acelaşi nivel cu cele axate pe producţia de bunuri, sectorul IT şi din industriile creative.

Start-up Nation România, program dedicat întreprinderilor mici, mijlocii şi microîntreprinderilor nou-create – în acest an sunt eligibile pentru finanţare firmele înfiinţate din 1 ianuarie 2017 încoace – s-a bucurat încă de la lansare de o popularitate foarte mare.

Numărul aplicanților s-a apropiat anul trecut de 20.000, iar cel al firmelor care au reușit în final să-și implementeze planul de afaceri și să-și primească banii solicitați a fost de 8.444 la nivel național.

Când va fi lansată ediția din acest an, cu alte cuvinte aplicația online de primire a cererilor de finanțare? Din cele afirmate de Paula Pârvănescu, cel târziu în data de 20 noiembrie, dar până la momentul respectiv mai trebuie parcurse niște etape procedurale care țin de cooperarea între ministere.

Directorul Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Timişoara, Adrian Pășcuță, a declarat, la rândul lui, că Regiunea Vest are șanse mai bune în acest an de a absorbi mai mulți bani prin Start-up Nation, deoarece cererile provenite din București și județele Ilfov și Cluj, care în 2017 au beneficiat în cea mai mare măsură de fonduri, vor fi mai slab punctate.

Costurile legate de francizare devin din acest an eligibile prin program, iar o altă noutate pentru beneficiari va fi decontarea printr-o procedură simplificată, eliminându-se, practic, dosarele de achiziții.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *