De 25 de ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara se salvează vieți în fiecare zi

institutul de boli cardiovasculare timisoara

Astăzi, la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Timișoara va fi mare sărbătoare, întrucât va fi marcat un sfert de secol de la înființarea acestei unități sanitare unice în oraș și, mai mult, în vestul țării.

În preambulul evenimentului, managerul institutului, dr. Constantin Tudor Luca, și coordonatorul departamentului de cercetare, prof. dr. Dan Gaiță, au ținut să sublinieze unele aspecte din activitatea spitalului.

„Institutul de Boli Cardiovasculare este, aș putea spune, o unitate strategică, unică în vestul țării, unde se practică medicină de vârf”, a precizat dr. Constantin Luca. „Boala cardiovasculară constituie principala problemă a țărilor civilizate, pentru că 60 la sută din cei care mor zilnic o fac din cauza unor boli cardiovasculare”, a adăugat prof. dr. Dan Gaiță.

CITEȘTE ȘI: VIDEO! Cine sunt cei doi tineri care şi-au pierdut viaţa după ce au căzut cu BMW-ul de pe pod

Institutul este unul dintre cele cinci de acest tip din țară, depinzând direct de Ministerul Sănătății, atât ca finanțare curentă, cât și ca dotare.

Peste jumătate din pacienții care ajung la IBCV Timișoara se prezintă la urgențe, iar media duratei de spitalizare este de trei zile și jumătate. În spital există o linie de 24 de ore dedicată angiografiilor și infarctului miocardic acut. Anul trecut, aici au fost tratate 1.100 de cazuri de urgențe cardiace.

Conducerea institutului a explicat că, în ultimii ani, a adus la standarde moderne compartimentul de cardiologie intervențională, adevăratul motor al spitalului, care a fost dotat cu două angiografe noi.

Cu privire la problemele financiare pe care le-a avut în trecut IBCV Timișoara, managerul a ținut să precizeze: „La momentul actual, pacienții institutului nu au nevoie să-și cumpere materiale, nu trebuie să plătească și aș vrea să înlătur acest folclor comunitar”.

Comparativ cu anul trecut, Casa de asigurări a alocat fonduri îndestulătoare, astfel încât, lunar, pot fi tratați cu 100 de pacienți mai mult decât în 2017.

Oricum, pentru locuitorii din Timiș, care reprezintă 30 la sută din pacienții institutului, ca și pentru cei din vestul țării, în general, este important să știe că aici există cinci linii de gardă, care pot trata orice urgențe în domeniu.

În privința planurilor de viitor, doctorul Luca apreciază că două milioane de euro ar putea duce la refacerea a tot ceea ce este necesar în spitalul pe care îl conduce, inclusiv secția de chirurgie cardiacă pediatrică.

Pentru atragerea de fonduri, au fost întocmite proiecte pentru accesarea fondurilor europene, a căror jurizare este în curs. Specialiștii de aici se gândesc și la transplantul de cord, dar, deocamdată, dotarea și circuitele nu sunt adaptate pentru astfel de intervenții.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *