Programul Prima Casă devine „O familie, o casă” și se schimbă radical

Prima Casa

„Prima Casă” îşi schimbă radical şi numele, şi condiţiile. Cel mai popular program printre românii care vor o locuinţă se va numi „O familie, o casă”. Guvernanţii vor să modifice plafoanele şi dobânzile şi să crească garanţia acordată de stat. Şi nu sunt singurele noutăţi care au creat controverse. Analiştii avertizează că noul program îi va îngropa pe tineri în cheltuieli tot mai mari, iar casele s-ar putea scumpi.

O familie, o casă şi numeroase schimbări. În curând, vor putea lua împrumuturi garantate de stat nu doar românii sub 35 de ani. Vârsta va fi extinsă până la 55 de ani. E doar prima modificare dintr-un lung şir adus programului Prima Casă.

Peste 300.000 de români au beneficiat de programul Prima Casă până acum

Viorica Dăncilă, premierul României: Concret, ne propunem creşterea garanţiei guvernamentale de la 50%, cât este în prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune

După criteriile anunţate, locuinţa, nu mai veche de cinci ani, ar putea avea chiar mai mult de două camere şi o suprafaţă care ar putea ajunge şi la 100 de metri pătraţi.

Totodată, valoarea creditului se extinde, la fel şi avansul pe care îl poate achita clientul băncii. Iar în funcţie de venituri şi de numărul copiilor din familie, dobânda ar putea varia între 0,9% şi 5,5% pe an.

Se schimbă şi plafoanele maxime de venituri: 8 mii de lei pentru o persoană, 10 mii pentru o familie cu doi membri, şi 12 mii pentru doi adulţi şi doi copii.

În plus, va fi eliminat comisionul de 0,49% pe an care trebuia plătit Fondului de Garantare.

Iancu Guda, analist economic: Ceea ce este total dezavantajos pentru români, pe termen lung. Aparent, lucrurile sunt bune pentru că se pot lua credite mai mari, cu dobândă fixă. Dar oare este bine pentru români să cumpere un apartament mai scump la dobândă mică sau oare este mai bine pentru români să cumpere la valoarea corectă, preţul corect, deci cu 25% creditul mai mic, la dobândă variabilă?

De la începutul programului şi până la finalul anului 2018 au fost acordate aproape 300 de mii de garanţii şi de promisiuni de garantare, în valoare de aproape 24 de miliarde de lei. Analiştii spun, însă, că în prezent Prima Casă nu se mai justifică pentru că s-a îndepărtat de scopul iniţial. Acela de a ridica piaţa imobiliară, aflată atunci în impas.

Iancu Guda, analist economic: Pur şi simplu, programul trebuie închis. Programul Prima Casă implementat în 2009 şi-a atins scopul în primii patru, cinci ani de la lansarea lui. Undeva în 2014 deja piaţa imobiliară avea preţul departe de valoarea fundamentală

Nici băncile şi nici Fondul de Garantare nu au oferit un punct de vedere pe acest subiect până acum. Proiectul a fost doar citit astăzi în guvern, conform observator.tv.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *