Programul „Masă caldă în școli” a prins rădăcini, la o școală din vestul țării

masa calda 2

Şcoala Gimnazială „Ilarion Felea” este probabil printre primele, dacă nu chiar prima unitate de învăţământ din ţară unde programul guvernamental „Masă caldă în şcoli” a fost reluat.

CITEȘTE ȘI: Un şofer s-a sinucis în maşină după ce a primit poze compromiţătoare cu soţia lui. Orlando locuia în Timişoara alături de soţia şi de fetiţa lui

Începând din această săptămână, cei aproximativ 400 de elevi primesc din nou prânzul la cantina din curtea unităţii de învăţământ.

„Primăria Municipiului Arad a investit în această cantină peste 350.000 de lei, pentru a asigura condiţiile necesare de derulare a proiectului-pilot în care a fost inclusă singura unitate de învăţământ din Arad”, a explicat viceprimarul Călin Bibarţ.

CITEȘTE ȘI: Patru noi destinaţii de la Aeroportul Timişoara

În anul şcolar 2017-2018, copiii de la „Ilarion Felea”s-au bucurat de „Masa caldă” numai în ultimele săptămâni de şcoală. Pentru a preveni o astfel de situaţie în acest an şcolar, administraţia locală a decis reluarea programului fără a mai aştepta normele metodologice.

„Deoarece normele reglementau finanţarea doar pe an şcolar, practic, din toamnă nu a mai putut fi continuat. Legislaţia a apărut în luna noiembrie.

CITEȘTE ȘI: La Timișoara, uleiul uzat se poate colecta în scara blocului

Lucrul bun este că în acest moment finanţarea este pe an calendaristic, deci nu vom mai avea astfel de sincope.

CITEȘTE ȘI: Case de vânzare cu doar un euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească cumpărătorii

Evident că Ministerul Educaţiei nu a avut timp să dea şi normele metodologice, care trebuiau să apară în 30 de zile. Noi nu am mai aşteptat aceste norme şi am început să servim masa caldă.

Deocamdată, suportăm din bugetul local sumele necesare de bani, în speranţa că guvernul se va ţine de cuvânt şi va finanţa acest proiect.

CITEȘTE ȘI: Doliu în lumea muzicii româneşti! Un artist a murit răpus de cancer

Cred că este foarte important ca şi prin astfel de mijoace să aducem copiii la şcoală, mai ales că majoritatea provin din familii necăjite. Mă bucur că sunt aici, că au o masă caldă şi că vin la şcoală”, a mai spus Călin Bibarţ.

„În anul şcolar 2017-2018, au beneficiat de masa caldă lunar, în jur de 350 de copii, în funcţie de prezenţa şcolară. În acest an şcolar am început cu 400 de copii, urmând ca pe vitor să reglăm cifra în funcţie de prezenţă. Sperăm ca acest program să-i atragă pe copii şi anul acesta”, a completat directorul Şcolii Generale „Ilarion Felea” Arad.

Anul acesta, pachetul alimentar asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice este în limita a 10 lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Suma totală alocată Aradului se ridică la 597.000 de lei.

Este pentru prima dată când suma este acordată pe an calendaristic, nu pe an şcolar. Acest lucru prezintă avantajul că în anul şcolar următor se va putea acorda masa caldă chiar din luna septembrie.

La finele anului 2017, Primăria municipiului Arad a achiziţionat o cantină mobilă tip container, care permite servirea unei mese calde celor aproape 400 de elevi ai şcolii arădene.

Containerul cu destinaţia sală de mese, instalat în curtea Şcolii Gimnaziale „Ilarion Felea”, este în suprafaţă totală de 180 mp, este prevăzut cu o chicinetă, dotată cu spălător, cuptor cu microunde şi frigider, grupuri sanitare şi sala de mese propriu-zisă, cu 25 de mese şi 100 de scaune.

Municipalitatea arădeană a optat pentru acest tip de construcţie în primul rând pentru timpul redus de instalare, apoi pentru costurile reduse comparativ cu o construcţie similară zidită de la fundaţie şi, nu în ultimul rând, caracterul mobil al containerului, care poate fi mutat în orice moment şi în orice locaţie în funcţie de situaţie şi necesitate.

Pentru cumpărarea containerului au fost alocaţi 330.000 lei din bugetul local, iar alţi 25.000 de lei în vederea amenajării şi dotării acestuia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *