Profeție cumplită: În câțiva ani, jumătate dintre timișeni vor plânge câteva luni pe an

alergie

Mii de timișeni plâng în această perioadă din cauza nepăsării unor semeni de-ai lor. Este vorba de persoanele alergice la ambrozie, care iau cu asalt cabinetele de specialitate în căutarea unui remediu, pentru că unii proprietari de terenuri, prin neîngrijirea suprafețelor, ”cultivă” această plantă.

”Aproape toți pacienții pe care îi văd prezintă alergie la ambrozie. Sunt în jur de 15-20 de persoane pe zi care se prezintă cu simptome foarte grave, deoarece suntem în perioada de vârf a emiterii polenului în atmosferă.

Cei mai mulți prezintă probleme oculare de tipul lăcrimării, înroșire și chiar imposibilitatea de a deschide ochii. În unele cazuri, vorbim și de probleme respiratorii care merg până la crize de astm bronșic ce necesită terapie de urgență. Sunt și situații care impun internarea în spital. Oamenii se simt foarte rău, calitatea vieții lor este alterată”, a declarat prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog la Spitalul Județean Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Poliția Română face angajări. Scoate la concurs peste 160 de posturi pentru încadrare directă. Unele sunt valabile pentru zona de vest a țării

În ajutorul celor suferinzi a venit, în sfârșit (cu o întârziere de două luni), și Executivul. Guvernul a aprobat, la mijlocul acestei săptămâni, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, act adoptat la începutul lunii martie a acestui an.

Pacienți cu vârste din ce în ce mai fragede

Potrivit medicului timișorean Carmen Bunu-Panaitescu, dacă în prezent 60 la sută dintre persoanele alergice sunt sensibile și la polenul de ambrozie, în următorii ani, jumătate din populația județului va prezenta simptomele caracteristice. ”Vorbim de un alergen foarte puternic, care afectează pacienți din ce în ce mai tineri.

În mod normal, primele manifestări alergice apar după o expunere de patru-cinci sezoane la un anumit tip de polen.

CITEŞTE ŞI: Ce nu apare în manuale e publicat pe… Facebook-ul timişoreanului Dan Negru

În cazul ambroziei, regula nu se respectă. Sunt copii de circa doi ani care prezintă simptomele caracteristice, ceea ce înseamnă că alergia a apărut după doar un sezon de expunere. Sunt de părere că acest alergen produce modificări încă din viața intrauterină”, a precizat prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Tratamente costisitoare și amenzi usturătoare

Actele normative care impun proprietarilor stârpirea buruienii prevăd amenzi ce pot ajunge la 20.000 de lei (circa 4.350 de euro).

Deși suma poate părea colosală, cei vinovați de încălcarea legii ar trebui să ia în considerare faptul că mii de persoane sunt afectate de neglijența lor, iar sumele cheltuite de pacienți și din fondurile de sănătate sunt mult mai mari.

CITEŞTE ŞI: Rugă ca-n Banat într-o localitate de lângă Timişoara

”Pentru un singur pacient, tratamentul de desensibilizare pentru 12 luni ajunge la 400-1.000 de euro pe an, iar acesta trebuie urmat timp de trei ani, ceea ce înseamnă până la 3.000 de euro. De asemenea, pacientul, dar și Casa de Sănătate – care decontează o parte din medicamente – cheltuie, în plus, alți bani pentru spray-urile nazale, antialergicele orale, picăturile pentru nas sau ochi”, a spus prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Zonele rezidențiale, raiul ambroziei

”Zonele rezidențiale periurbane, unde se întâlnește poluarea orașului cu cea mai mare cantitate de polen de ambrozie – prin învecinarea cu suprafețe întinse de teren neîntreținut, pentru că după recoltarea a zece hectare de grâu, suprafața este ”cultivată” cu ambrozie – sunt cele mai periculoase.

Cei care trăiesc aici sunt cei mai expuși la acest alergen și au cel mai mult de suferit. Cei mai sensibili s-au îmbolnăvit, cei mai rezistenți o vor face în următorii ani”, avertizează prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

CITEŞTE ŞI: De ce şi-a ras Romică Țociu mustaţa? Actorul a dezvăluit într-un interviu acordat Renaşterii bănăţene

Potrivit specialiștilor, în zona noastră de câmpie există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu alte țări, iar când bate vântul, toată partea de vest a țării este infestată. Conform cercetărilor biologilor timișoreni, o plantă de ambrozie bine dezvoltată produce între 3.000 și 6.000 de semințe. Temperaturile ridicate din vară pot determina prelungirea perioadei de polenizare și în luna octombrie, deoarece semințele germinează treptat, astfel că planta poate înflori și mai târziu.

Peste un deceniu de luptă împotriva ambroziei

Și în Timișoara, principalul poluator aerobiologic este polenul de Ambrosia artemisiifolia (floarea pustei sau iarba pârloagelor), care face parte din categoria ”plantelor rele”, de carantină. La ora actuală, din cauza extinderii orașului, a lucrărilor în construcții, aceasta se află într-o expansiune alarmantă, instalandu-se ușor pe terenurile lăsate în paragină, pe locurile virane, pe șantiere, printre ruine și dărâmături, pe marginea șoselelor sau în gunoaie.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Timișoara, ambrozia este o plantă unisexuat monoică, ceea ce înseamnă că pe același individ se găsesc flori bărbătești și femeiești, iar primele dintre acestea, purtătoare de polen, apar în luna iulie. Acestea emit polen începând cu luna august și până în octombrie, apogeul fiind atins în septembrie.

Observațiile din teren ale specialiștilor municipalității au relevat capacitatea invazivă a plantei, ea fiind găsită în incinta parcului Spitalului ”Victor Babeș”, cimitire (mai ales în Calea Șagului), împrejurul blocurilor de locuințe din Dâmboviței, Steaua, Bulevardul Sudului, Calea Buziașului, Calea Bogdăneștilor, Bulevardul Liviu Rebreanu, Calea Lugojului, Pestalozzi etc. Potrivit acestora, Ambrosia artemisiifolia produce și răspândește mai mult polen decât toate celelalte plante ierboase anemofile luate în ansamblu – o plantă poate produce până la 2,5 miliarde de granule de polen pe zi.

Polenul aeropurtat poate interacționa cu alte componente ale mediului, acționând sinergic și determinând creșterea riscurilor de îmbolnăvire. Încălzirea și mărirea concentrațiilor de dioxid de carbon atmosferic duce la creșterea producției de polen, prin dezvoltarea unui număr mai mare de inflorescențe per plantă, arată specialiștii Primăriei Timișoara.

Planta poate fi stârpită prin mai multe mijloace aflate la îndemâna comunităților: metode mecanice, chimice și biologice, ce trebuie aplicate înainte de înflorirea plantei, municipalitatea demarând în urmă cu mai bine de un deceniu, un program în acest sens.

”Polițiștii locali din cadrul Serviciului protecția mediului au acționat permanent pentru identificarea și luarea măsurilor legale în cazul proprietarilor de terenuri de pe raza municipiului Timișoara care nu și-au întreținut terenurile deținute, nu le-au cosit de buruieni pentru a preveni apariția plantelor alergene.

După cum se știe deja, una din aceste plante, ambrozia, produce efecte asupra stării de sănătate a populației, fiind semnalate tot mai multe cazuri de alergii în această perioadă a anului, când planta înflorește.
În acest sens, an de an, polițiștii locali au luat măsuri pentru sancționare a celor care dețin terenuri și nu le întrețin, pe lângă sancțiuni fiind aplicate și somații cu termene imediate de cosire a buruienilor. Astfel, anul acesta, polițiștii locali au aplicat în total un număr de 122 sancțiuni contravenționale pe această linie, în valoare de 133.000 lei, conform HCL 371/2007”, a precizat Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliției Locale Timișoara.

Efectele aplicării actelor normative se vor vedea abia la anul

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei stabilesc instituţiile responsabile, precum şi atribuţiile acestora în ceea ce priveşte prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii vor realiza anual campanii de informare şi conştientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere şi eradicarea acestei plante.

Totodată, instituţiile menţionate vor crea o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia pe site-urile proprii până la data de 30 octombrie, adică la finalul perioadei de polenizare (!).

De asemenea, Campania de informare, precum şi stabilirea suprafeţelor de teren infestate cu buruiana ambrozia vor fi realizate încă din acest an. Conform legii, în scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.

Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Cei care nu îşi îndeplinesc această obligaţie vor primi un avertisment scris şi, dacă nu se conformează, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 750 şi 5.000 de lei – persoanele fizice şi 5.000 – 20.000 de lei – persoanele juridice.

Potrivit normelor metodologice, verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanşează primăvara, după răsărirea acestei buruieni, şi se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferenţiere vegetativă faţă de celelalte specii de buruieni.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu această buruiană se efectuează de către autorităţile publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

Autorităţile publice locale transmit un centralizator Instituţiei Prefectului şi direcţiilor pentru agricultură judeţene, până cel târziu la data de 25 mai a fiecărui an. Prefectura transmite o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, până cel târziu la data de 5 iunie a fiecărui an.

Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea ambroziei sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz, mai prevede actelul normativ. ”Implementarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei vor conduce la diminuarea focarelor infestate cu buruiană, a cantității de polen eliberată în atmosferă și implicit la menținerea unui mediu sănătos pentru populație.

Cercetările efectuate în unele state din Uniunea Europeană au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia afectează în mod grav o parte semnificativă din populație, în special în țările din Europa centrală, prin alergiile pe care le produc. Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, planta fiind nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, în lunile de vară.

Prezența acesteia este semnalată și în România, pe raza mai multor județe din partea de vest a țării, fiind o specie invazivă cu răspândire în multe areale, iar cantitatea mare de polen eliberată a determinat o creștere masivă a numărului de persoane care au reacții astmatice sau care manifestă diferite forme alergice severe”, au precizat, printr-un comunicat, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Profeție cumplită: În câțiva ani, jumătate dintre timișeni vor plânge câteva luni pe an

  1. Politia Locala pare a fi preocupata doar de contraventiile legate de parcare, Primariei nu-i pasa, proprietarii de terenuri neintretinute n-au nici o treaba. La toate astea astea se mai adauga o generala nepasare si nesimtire din partea timisorenilor.
    De ai impresia ca ambrozia asta este raspindita grijuliu si protejata….
    Care-i volumul vinzarilor de antialergice ? Cine profita ?
    Mi-e sila, mi-e scirba, dar asta nu ajuta la nimic.
    (PS – cica poate fi folosita pe post de ierbicid si benzina…)

    1. Sunt unul dintre cei caruia Politia Locala i-a trimis somatie sa-si taie buruienile. Am facut-o, au dreptate. Fiind interesat, plimbandu-ma prin oras am observat ca ambrozia a cucerit tot, strazi, parcuri, cimitire, trotuare, chiar si pe carosabil la marginea bordurii. Sunt zone intregi pe domeniul public „cultivate” cu ambrozie, cred ca ambrozia „publica” depaseste cea privata. Dar toate astea sunt pe domneiul Primariei si Politia Locala apartine de Primarie, deci nu vor sesiza niciodata. Cine e interesat sa o ia incet de-a lungul liniilor de tren, de la Gara de Nord spre Gara de Est. Sau sa se uite pe strada pe care locuieste, va gasi ambrozie cu carul, in orice cartier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *