Profesorul timişorean Sandu Golcea a fost nominalizat pentru Premiul ”Omul anului 2023”, fiind printre cei 13 finalişti. Cum îl putem vota?

Profesorul timişorean Sandu Golcea a fost nominalizat pentru Premiul ”Omul anului 2023”, fiind printre cei 13 finalişti. Cum îl putem vota?

Profesorul timișorean Sandu Golcea se află printre cei 13 finaliști care au intrat în cursa pentru Premiul ”Omul anului 2023”, un pogram inițiat de televiziunea publică ce aduce în lumina reflectoarelor poveşti despre oameni ”care schimbă destine şi reclădesc România, fără să ceară nimic în schimb”.

”Omul anului” va fi anunțat în cadrul unei Gale organizată în seara de Revelion și va fi desemnat pe baza votului publicului (50%) şi al unui juriu (50%) format din cinci personalităţi: Carmen Uscatu, co-fondator al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”, jurnalistul Adelin Petrişor, Adelina Toncean – fondatoarea Asociaţiei Blondie, artistul Zoli Toth, Ionuţ Sibian – director executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Publicul își poate vota favoritul până pe 22 decembrie, accesând link-ul http://omulanului.tvr.ro/ sau https://woobox.com/z36vk7.

Cariera profesională a dascălului Sandu Golcea

Sandu Golcea s-a născut în anul 1953. A absolvit Facultatea de Fizică în București, cu specializarea în reactori și putere nucleară. Este doctor în fizică, secretar al Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică (World Federation of Physics Competitions), membru al Societății Române de Fizică și al Societății Internaționale de Fizică, „Ambasador al spațiului” pentru ESERO, divizia românească a ESA (European Space Agency).

Cariera sa profesională a început la Institutul de Fizică Atomică din Capitală, apoi în Timişoara, ca şef de unitate nucleară. Din anul 1981, s-a reorientat către învățământ, devenind profesor de fizică la Colegiul Național ”C.D. Loga” din Timișoara, unde, cu excepția a doi ani în care a predat la Liceul Sanitar și la Liceul Teoretic ”J. L. Calderon”, a rămas până în 2022, când a fost nevoit să-și întrerupă activitatea didactică de la liceu. A luat această decizie pentru a nu periclita procesul educațional al elevilor săi, în perioadele în care era plecat cu diverse sarcini din postura de secretar al Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică.

Profesorul Golcea continuă, însă, să pregătească tinerii liceeni pasionați de fizică, în cadrul Centrului de excelență al Universității de Vest din Timișoara. Anul acesta, se ocupă de instruirea lotului de elevi de clasa a XII-a pentru olimpiada națională. Anul trecut, la Olimpiada Națională de Fizică, județul Timiș s-a clasat pe locul I cu clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, coordonate de Sandu Golcea.

De asemenea, a obținut rezultate remarcabile și cu echipa de tineri fizicieni (cinci elevi, trei din Timișoara, doi de la Craiova), reprezentantă a României în finala competiţiei „Turnirul tinerilor fizicieni”, care s-a desfăşurat în perioada 19 – 23 aprilie 2023 la Sofia, echipa câștigând medalia de aur.

Sandu Golcea a ocupat o vreme funcțiile de consilier în Ministerul Educației, respectiv de inspector școlar general, însă reușitele sale profesionale remarcabile se datorează modului în care reușește să le anime elevilor dorința de a cunoaște fizica dincolo de formule. A coordonat loturi de elevi care au reuşit să câştige medalii la fizică în competițiile internaționale, din țări care, până atunci, nu mai câștigaseră niciodată premii în domeniul fizicii: loturile olimpice din Arabia Saudită (2010-2015) și Qatar (din 2015 până în prezent).

Vestea nominalizării sale la Premiul ”Omul anului” a primit-o cu modestie. ”Eu exist prin elevii mei”, a mărturisit profesorul Golcea. De altfel, nu este prima dată când Sandu Golcea ar putea primi un premiu pentru activitatea sa pusă în slujba educației. În 2005 a fost ales Profesorul Anului în România, iar în 2018 a primit Premiul Mentor, din partea Fundației pentru Comunitate Timișoara.

Pentru anul viitor, are în vedere un obiectiv important, și anume organizarea Congresului Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică, care va avea loc anul viitor, la Universitatea de Vest din Timișoara. Pe lângă acest eveniment, va fi implicat în I-Fest din Tunisia (în cadrul căruia se va desfășura unul dintre cele mai importante concursuri de STEM din lume), pregătind elevii participanți din lotul României.

”Anul trecut am avut două medalii de argint, obținute de elevi din Timișoara. Anul acesta țintim aurul. Participanții români sunt tot elevi din Timișoara”, a dezvăluit Sandu Golcea. Agenda de lucru a profesorului Golcea pentru anul viitor va fi completată cu o serie de evenimente și competiții internaționale a căror desfășurare se întinde până spre finalul verii.

”Fizica prin excelență ar trebui să fie experimentală”

Referitor la gradul variat de atractivitate pe care elevii îl au pentru fizică, Sandu Golcea este de părere că acesta este reflectat cel mai bine de modul în care un profesor predă această materie. În plus, știința care a apărut din nevoia de cunoaștere a diferitelor probleme izvorâte din viața oamenilor se folosește de matematică – disciplina care le dă multe bătăi de cap elevilor – pentru a deduce anumite răspunsuri.

”Ca să faci fizică de performanță trebuie să știi multă matematică și de aici pot exista reacții de respingere”, a explicat profesorul Golcea. Dar simpla exprimarea a legilor fizicii în formule matematice nu este o perspectivă ademenitoare, astfel încât pentru ca fizica să poată fi înțeleasă și iubită e nevoie să o ducem într-un laborator.

”Partea practică ar fi extrem de relevantă, ar aduce mai mare interes pentru fizică. Dar la ora actuală, partea practică nu se mai face. Mai există câte un profesor care face câte un experiment frontal, în fața clasei, dar destul de rar. Și asta se datorează scăderii numărului de ore de fizică. Ca profesor, ai de parcurs o anumită materie într-un anumit timp, ai de dat un număr minim de note, iar pentru a face o lucrare experimentală ai nevoie nu doar de condiții de laborator, ci și timpul necesar pentru a o pregăti. În momentul în care lucrezi frontal, cu 30 de elevi în clasă, o lucrare de laborator, e imposibil ca aceasta să fie una de calitate. Ar trebuie făcută în grupuri mici. Fizica prin excelență ar trebui să fie experimentală”, a subliniat Sandu Golcea.

CITEŞTE ŞI: Zboruri Oradea – Varșovia, cel mai mare hub aerian din Europa central-estică


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *