Produsele congelate, un adevărat pericol. Mai mult de jumătate dintre comercianți, descoperiți cu nereguli de Protecția Consumatorilor

produse congelate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfăşurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată.

CITEȘTE ȘI:  Circulație dată peste cap în centrul Timișoarei

La nivelul întregii țări, au fost controlaţi 798 de operatori economici, la 515 (aproximativ 65 la sută) dintre aceștia fiind constatate deficienţe.

A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (circa 30 la sută) nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri: oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 30.722 lei, produse improprii consumului uman; oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; aplicarea de 596 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.778.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Cea mai frecventă abatere întâlnită în timpul acțiunilor de control a fost comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice.

De asemenea, comisarii de la Protecția Consumatorilor au constatat comercializarea de produse alimentare congelate în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, precum și a unora care aveau ambalaje deteriorate și rupte, care nu asigurau etanşeitatea.

Mai mult, 22,4 la sută din cantitatea controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, care să le permită alegerea sortimentului dorit (lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare, a traducerii în limba română a acestora sau prezența unor etichete greu lizibile, lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate, neindicarea ingredientelor alergene, neînscrierea listei ingredientelor, lipsa înscrierii cantității nete, lipsa înscrierii condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, lipsa etichetării nutriționale, înscrierea eronată a datei durabilității minimale, lipsa înscrierii datei primei congelări, lipsa înscrierii țării de origine etc.).

În plus, în numeroase cazuri nu sunt respectate condiţiile de depozitare a alimentelor congelate, iar preţurile (de vânzare şi pe unitatea de măsură) nu sunt afișate sau acest lucru este greu vizibil.

Alte abateri constatate: lipsa afișării datelor de identificare a operatorului economic, utilizarea de mijloace de măsură şi control neverificate metrologic, comercializarea într-un spațiu neautorizat, lipsa documentelor de proveniență a mărfii.

Reprezentanții ANPC sfătuiesc consumatorii să acorde atenție conditților de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât și la domiciu; produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată; la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

”Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate. Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj. Acordați o atenţie deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului. Acordați atenţie deosebită datei durabilităţii minimale; refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale”, avertizează comisarii de la Protecția Consumatorilor. În plus, menţiunile obligatorii care se înscriu pe etichetele/ambalajele produselor alimentare provenite din alte ţări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. La cumpărarea produselor alimentare se va solicita şi păstra bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea sau siguranța unui produs.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Produsele congelate, un adevărat pericol. Mai mult de jumătate dintre comercianți, descoperiți cu nereguli de Protecția Consumatorilor

  1. Amenzi, retrageri produse dar, vreo unitate ÎNCHISĂ, nimic ?!? Aaaa … dacă era vreun magazin ,,de cartier”, era terminat !!!

Lasă un răspuns