Problemele legate de somn amenință sănătatea și calitatea vieții

insomnie

Profesioniştii din domeniul sănătăţii au evidenţiat, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, rolul deosebit de important pe care îl are odihna pentru sănătate. În acest an, motto-ul aniversării a fost inspirat de studiile celor trei laureați ai Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în 2017, ”Păstrează-ți ritmul și bucură-te de viață!”, menit să sublinieze importanța ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos.

Circuitele circadiene se referă la evenimente ciclice din organism legate de ritmurile eliberării unor hormoni, temperatura corporală și nivelurile de tensiune. Aceste ceasuri biologice sunt afectate de factorii de mediu, cum ar fi lumina soarelui sau modificarea fusului orar, iar dereglarea lor poate creşte riscul de tulburări de somn, poate afecta sănătatea mentală sau poate conduce la probleme cronice precum obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul.

Cercetările arată că petrecem până la o treime din viața noastră dormind. Somnul este o nevoie umană de bază, la fel ca şi alimentaţia și hidratarea, și este crucial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Persoanele care beneficiază noaptea de un somn fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterială, diabet, obezitate și alte boli cronice.

”Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții. 35 la sută dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic și psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condițiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile”, a precizat prof. dr. Florin Mihălţan, președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.

Ca și activitatea fizică și nutriția, somnul este esențial pentru reglarea metabolică la copii și la adulţi. Datele epidemiologice din ultimii ani reflectă trendul paralel al scăderii duratei de somn și creșterii afecțiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Potrivit specialiștilor, există dovezi care demonstrează legătura între durata somnului și obezitatea infantilă.

”În România, 9,6 la sută dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens în țara noastră. Se descrie în prezent și la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Această asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistența la insulină și posibil diabet. În același timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, spune dr. Mihaela Oroş, preşedinta Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

Ziua Mondială a Somnului este organizată pentru a mări gradul de conștientizare a tulburărilor de somn și a impactului negativ avut asupra societății.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *