Problemele cu manualele încă nu s-au rezolvat. Vezi în ce școli timișorene elevii le așteaptă în continuare

manuale scolare 1

La începutul anului școlar, elevii care învață în limbile minorităților naționale nu au primit manuale necesare.

Elevii de la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara (unitate de învățământ cu predare în limba germană) au primit manuale în limba… română. Elena Wolf, directoarea unității de învățământ, a precizat că această situație trenează de ani de zile, în absența unor cărți școlare traduse corespunzător în limba germană.

În plus, chiar și comenzile pentru manualele în română au fost lansate târziu în această vară. Întreaga situație a generat nemulțumiri în rândul părinților și elevilor: ”Copiii care acum au ajuns în clasa a VI-a au învățat numai după manuale în română, care, și acelea, au ajuns în posesia lor abia pe la mijlocul anului școlar”.
Între timp, manualele traduse au început să sosească.

Toată lumea recunoaște că situația s-a îmbunățățit, dar încă lipsesc unele cărți școlare. Francisc Halasz, inspector general-adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, ne-a declarat că situația e mai bună: ”La clasele I – IV au venit cărți școlare noi, traduse. În general, cele mai multe manuale în limba maghiară au sosit, și nu e vorba numai de cele traduse în maghiară. Au sosit și cele în limba sârbă, slovacă, ucraineană și romani”. Francisc Halasz spune că sunt așteptate să mai intre și alte comenzi, dar e încrezător având în vedere că situația e mai bună.

În schimb, la limba germană, la Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau”, Elena Wolf, directoarea unității de învățământ, ne-a precizat că încă mai sunt probleme: ”La clasele a V-a și a VI-a nu sunt sosite toate cărțile școlare.

De asemenea, la clasa a VI-a, manualul de fizică nu a ajuns la elevi, cu toate că se află în depozit. ”Elevii care în prezent sunt în clasele a VII-a au făcut parte din generația de sacrificiu.

În cazul lor, programa școlară s-a schimbat de două ori, însă ei au fost obligați să studieze după un manual editat în 2001.

Același lucru s-a întâmplat cu tinerii care învață în clasele a VIII-a, unde manualul de matematică nu s-a tradus de ani de zile”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *