Problema alimentării cu gaz metan a localităților din sudul județului Timiș nu și-a găsit, deocamdată, rezolvarea

Giarmata-Vii rămâne fără gaz!

„Renașterea bănățeană” a avertizat, în numărul de astăzi, că localnicilor din Voiteg li s-a întrerupt de joi alimentarea cu gaz și că situația se află în extindere și la Moravița, Deta și Banloc.

Primarul comunei Banloc, Lucian Trifonescu, ne-a declarat, astăzi, că în localitate mai există gaz. ”Deocamdată, în Banloc, singura localitate a comunei în care avem gaz, nu sunt probleme, dar se știe că s-ar putea să rămânem fără el, suntem pe listă. Motivele ar fi că există un consum prea mare și că nu am fost racordați la magistrală”, a spus edilul.

Zăcăminte de gaze epuizate în sudul Timișului?

În urma publicării articolului ”Sudul județului Timiș a rămas fără gaz metan!”, compania OMV Petrom ne-a transmis următoarele precizări: ”Încă din anii 2012, 2013, atât autorităţile statului, cât şi operatorii reţelelor de distribuţie din zonă au fost informaţi că producţia de gaze la nivel local va scădea din cauza epuizării zăcămintelor, fiind necesară identificarea unor surse alternative de alimentare.

Continuitatea pe termen lung în alimentarea cu gaze poate fi asigurată prin conectarea la Sistemul Național de Transport gaze naturale (SNT). În conformitate cu cadrul legal incident din prezent, obligaţia de identificare şi implementare a unor soluţii alternative de alimentare cu gaze revine concesionarilor de servicii de distribuţie la nivel local.

OMV Petrom şi-a demonstrat buna-credinţă, făcând eforturi pentru a menţine continuitatea alimentării cu gaze naturale. Mai mult, compania este disponibilă să transfere o conductă de gaze deja existentă, care ar putea fi utilizată de operatorii de distribuţie din zonă pentru a suplimenta cu volume de gaze din SNT”.

Problema este între firme private

Având în vedere că gazul metan este în totalitate în grija firmelor private, autoritățile statului nu pot decât să așeze toți factorii implicați la aceeași masă. „Am făcut demersuri la Ministerul Energiei, astfel încât factorii responsabili – OMV Petrom, Transgaz, EOn, Delgaz Grid și alții – să fie invitați și așezați la masa discuțiilor.

A mai existat o discuție pe această temă și în luna martie, inițiată de Consiliul Județean Timiș. Problema este, de fapt, între niște societăți comerciale și așteptăm o soluție până luni (8 octombrie – n.r.). Nu aș vrea să fac previziuni neplăcute, dar problema alimentării cu gaz s-ar putea extinde și în alte zone ale județului, cum ar fi Jimbolia sau Sânnicolau Mare, cu localitățile din jur”, ne-a declarat, astăzi, prefectul județului Timiș, Eva-Georgeta Andreaș.

Până când autoritățile statului vor reuși să adune firmele la care au ajuns, prin privatizare, resursele țării și distribuția acestora la o discuție serioasă, locuitorii din zonele afectate au rămas sau riscă să rămână în orice moment, în prag de iarnă, fără căldură, apă caldă ori posibilitatea de a găti. Reamintim că folosirea gazului metan în gospodării nu este un lux, ci o utilitate normală într-o țară civilizată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *