Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană dă startul programului Dante 2021

dante 2

În perioada 16-21 octombrie, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană organizează programul Dante 2021, în cadrul căruia vor avea loc ateliere de teatru, dezbateri, precum și reprezentații ale spectacolului Fideli iubirii (Teatro delle Albe).

Atelierul de lucru ce se va desfășura în perioada 16-18 octombrie va fi condus de Marco Martinelli și Ermanna Montanari, directorii artistici ai Teatro delle Albe, Italia. Ermanna Montanari este actriță, autoare și scenografă, co-fondatoare a Teatro delle Albe. Valoarea creațiilor sale a fost recunoscută prin numeroase distincții.

Este multipremiată, printre altele cu premiul Duse 2013 și cu Premiul Ubu, „Oscarul” teatrului italian (obținut de patru ori) – pentru cea mai bună actriță și pentru cel mai bun proiect curatorial pentru Infernul, Golden Laurel la Mess festival, Sarajevo, Premiul Lo straniero „dedicat memoriei lui Carmelo Bene”, Premiul Eleonora Duse, Premiul Critica al Asociației Naționale a Criticilor de Teatru-ANCT, premiul pentru cultură 2018 al Vereinigung Deutsch-Italianischer Kulturgesellschaften.

A fost director artistic al Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (2011). Publică în reviste de prestigiu precum „The Open page”, „doppiozero”, „Teatro e storia”, „Culture teatrali”, iar în 2017 i-a apărut o carte de povestiri, Miniature Campianesi.

Marco Martinelli se numără printre regizorii și dramaturgii importanți ai teatrului italian. Scrierile sale se nasc din vecinătatea lucrului cu actorii de la Teatro delle Albe, companie pe care a fondat-o în 1983 împreună cu Montanari. Martinelli a obținut cinci premii Ubu pentru regie, dramaturgie, pedagogie, premiul pentru cel mai bun proiect curatorial pentru Infernul, premiul Hystrio pentru regie, premiul Mess di Sarajevo, premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Journées Théatrales de Carthage, premiul Golden Laurel-Mess Festival, premiul pentru cultură în 2018 al Vereinigung Deutsch-Italianischer Kulturgesellschaften.

Textele lui Martinelli sunt traduse și montate în Franța (în proiecte de dramaturgie Face à Face și Fabulamundi), Belgia, Statele Unite, Germania, Slovacia, Chile, Brazilia și Statele Unite (în 2018, la New York, Italian Playwrights Project va avea un focus pe dramaturgia sa, în colaborare cu The Martin E. Segal Theatre Center și La MaMa Experimental Theatre).

Având certitudinea că „Teatrul nu se învață, se face”, Martinelli a creat metoda non-scuola pe care o folosește cu succes de mai bine de 27 de ani în numeroase proiecte internaționale. Metoda a devenenit punct de referință de la Ravena la Napoli și la Dakar, de la Mons la New York.

Workshop-ul „Către Divina Comedie”

Participanții la workshop-ul „Către Divina Comedie” vor lucra folosind vocea și muzica pentru a contura și pentru a înțelege mai bine conceptul de cor teatral, „partitura” fiind reprezentată de cânturi din Divina Comedie de Dante Aligheri. Teatrul este pentru Martinelli o „Cavernă a polisului.

În polis, locul, comunitatea și corul noi trebuie literalmente să le inventăm, ca vechii greci, e o operă alchimică, e un rămășag care durează o viață, o creație uriașă, o întreprindere a tuturor. În epoca marilor medii virtuale imateriale, teatrul este locul materiei sacre”.

„Către Divina Comedie” face parte din prima etapă a programului de amploare Dante 2021.

Programul include ateliere de formare, participarea activă la spectacolul „Purgatoriul”, Ravena/Matera 2019 (regia Marco Martinelli și Ermanna Montanari) și va culmina, în anul 2021, cu crearea unui spectacol de mari dimensiuni („Paradisul”), care se construiește cu concursul comunității locale și care pleacă de la experiențele acesteia.

Timișoara va găzdui și va lua parte, în 2021, la spectacolele „Infernul”, „Purgatoriul” și „Paradisul”, întregind parcursul dantesc și avându-i drept ghizi pe Martinelli și Montanari. Astfel, sute de locuitori ai orașului vor deveni creatori și actanți ai spectacolelor.

Pentru anul în curs sunt prevăzute, în cadrul programului Dante 2021: un workshop în perioada 16-18 octombrie; o dezbatere cu titlul „Theatre and Democracy”, programată în 16 octombrie, parte a proiectului Café 21; în 20 și 21 octombrie – două reprezentații ale spectacolului „Fideli iubirii” (Teatro delle Albe) în Sala Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara; ateliere de teatru desfășurate în perioada 22 octombrie – 9 decembrie și conduse de zece mentori.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns