Principalele modificări fiscale, în vigoare de la 1 ianuarie 2018

MF și ANAF oferă suport în vederea completării şi depunerii Declaraţiei 112

Am pășit în noul an și ne aflăm deja în spațiul revoluției fiscale. Vă prezentăm câteva dintre schimbările care au fost făcute în acest domeniu. Astfel, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018, pentru anumite categorii de firme – cele cu datorii la plată și cele în insolvență – măsura plății defalcate a TVA („split TVA”).

Contribuţiile de asigurări sociale (CASS și CAS), în cotă de 37,25 la sută, vor fi plătite din acest an de către angajator, dar acestea vor fi reținute din salariul brut al angajatului. Firmele vor plăti doar contribuția asiguratorie de 2,25 la sută din fondul de salarii.

Pentru ca angajaților să nu li se scadă lefurile, angajatorii ar trebui să le majoreze cu cel puţin 20 la sută, lucru care rămâne de văzut dacă se va întâmpla sau nu. Concomitent cu mutarea contribuțiilor sociale în sarcina salariaților a fost luată și măsura sancționării cu închisoare de până la șase ani pentru nevirarea acestora la buget.

În privința contribuției la asigurările sociale de sănătate, în cotă de zece procente, aceasta se datorează și pentru veniturile din dividende, din dobânzi, din alte surse, din activităţi independente etc. Și baza de calcul a acestora este schimbată față de 2017, aceasta fiind salariul minim pe economie.

Impozitul pe venit datorat de la 1 ianuarie 2018 a scăzut la 10 procente, cu excepţia veniturilor din dividende pentru care se menține cota de 5 la sută. Deducerile personale au fost majorate pentru salariații care au persoane în întreținere, dar numai până la limita de 3.600 de lei.

De la aceeași dată plafonul veniturilor pentru o microîntreprindere este de un milion de euro, calculat în lei la cursul BNR din ultima zi a anului anterior. Se ține cont și dacă entitatea are sau nu salariați cu normă întreagă, cota de impozitare fiind de 1 la sută, respectiv de 3 la sută.

În aceeași categorie – a microîntreprinderilor – intră și societăţile care realizează venituri din consultanţă şi management într-un procent mai mare de 20 la sută din totalul veniturilor, precum și cele din domeniul jocurilor de noroc și din asigurări etc.

Românii care pleacă din țară pentru mai mult de șase luni trebuie să notifice Fiscul prin formularul de rezidență fiscală. Dacă nu o fac riscă amendă între 50 şi 100 de lei. Aceeași obligație o au și persoanele care sosesc în țară pentru o perioadă sau perioade de ședere însumate mai mari de șase luni pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *