Hărțuirea morală la locul de muncă ar putea fi sancţionată cu amendă sau chiar cu închisoare

hartuire 1

La Senat a fost pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care este reglementată hărțuirea morală la locul de muncă, în completarea OG 137/2000, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și a Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați.

Astfel, potrivit proiectului legislativ, constituie hărțuire morală orice comportament exercitat asupra unui salariat de către un alt coleg, subaltern sau de către superiorul ierarhic, care are drept scop deteriorarea relațiilor de muncă prin lezarea drepturilor și a demnității, sănătății fizice sau mentale a salariatului vizat, comportament manifestat sub diferite forme: conduită ostilă sau comentarii verbale nepotrivite.

O astfel de faptă se sancționează disciplinar, contravențional sau penal (închisoare de la șase luni la un an sau amendă), după caz. Răspunderea disciplinară nu le va înlătura însă pe cele contravenționale sau penale.

De asemenea, tot hărțuire morală vor fi considerate stresul și epuizarea fizică la locul de muncă. Proiectul a fost semnat de peste 70 de parlamentari din toate partidele și va intra cel mai probabil în procedură parlamentară după vacanța de sărbători.

În Franța, de exemplu, hărțuirea morală la locul de muncă este reglementată în Codul muncii și Codul penal și prevede obligația angajatorului de a lua toate măsurile necesare pentru prevenirea acesteia.

În situația în care un caz de hărțuire morală ajunge în instanța franceză, sancțiunea pentru o astfel de faptă este închisoarea împreună cu acordarea unor despăgubiri financiare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *