Primul discurs către națiune al Regelui Charles al III-lea: „În timpul care mi-a mai rămas, din voia lui Dumnezeu, mă angajez să vă slujesc cu loialitate, respect și dragoste”

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii

Primul discurs către națiune al Regelui Charles al III-lea: „În timpul care mi-a mai rămas, din voia lui Dumnezeu, mă angajez să vă slujesc cu loialitate, respect și dragoste”

Regele Charles al III-lea se adresează supușilor britanici în primul său discurs în calitate de suveran al Regatului Unit.

Evenimentul are loc cu mai bine de o jumătate de zi înaintea ceremoniei oficiale de la Palatul Sf. James, unde Consiliul de Accedere îl va proclama pe Charles noul suveran.

„Majestatea sa Regina, mult-iubita mea mamă, a fost un model pentru mine și pentru întreaga familie, iar serviciul său de o viață întreagă reprezintă un angajament pe care îl reînnoiesc.

„Pe lângă durerea pe care o simțim noi, cei din familie, simțim, de asemenea, recunoștința oamenilor din națiunile în care Regina a fost șef de stat.

Un sentiment profund de recunoștință pentru cei peste 70 de ani în care mama mea, în calitate de Regină, a slujit popoarelor atâtor națiuni.

Viața reginei Elisabeta a fost o viață bine trăită – o promisiune respectată cu destinul.

Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a inspirat au devenit semnul distinctiv al domniei sale.

Și, după cum poate mărturisi fiecare dintre membrii familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, umor și o capacitate infailibilă de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni.

Valorile noastre au rămas și trebuie să rămână constante.

Rolul și îndatoririle monarhiei rămân, de asemenea, la fel ca și suveranitatea, la fel ca și relația și responsabilitatea specială față de biserica în care propria mea credință este atât de adânc înrădăcinată.

În acea credință și în valorile pe care le inspiră am fost crescut să prețuiesc un simț al datoriei față de ceilalți.

Și să păstrez, cu cel mai mare respect, prețioasele tradiții, libertăți și responsabilități despre istoria și sistemul nostru parlamentar, unice.

Așa cum a făcut însăși Regina, cu un devotament atât de neclintit, și eu mă angajez solemn acum ca, pe tot parcursul timpului care mi-a mai rămas, cu voia lui Dumnezeu, să susțin principiile constituționale din inima națiunii”, a spus Charles.

Ultimele cuvinte au fost adresate mamei sale: „Îți mulțumesc!”

Pe lângă durerea personală pe care o simte toată familia mea, o împărtășim cu atât de mulți dintre voi din Regatul Unit și din toate țările în care regina a fost șef de stat – în Commonwealth și în întreaga lume. „.

CITEȘTE ȘI: Grupe de acomodare pentru elevii întorși în țară – proiect trecut de Parlament: cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română

Înaintea discursului, Charles a avut prima discuție cu premierul Liz Truss. Numită marți în funcție de regina Elisabeta a II-a, Truss a fost prima oficialitate din Regat care l-a numit, joi, „Regele Charles al III-lea” pe noul suveran, cerându-le britanicilor să se unească în susținerea lui.

CNN notează că regele nu va participa, vineri seară, la serviciul religios de la Catedrala Sf. Paul din Londra, unde se va intona, în premieră, varianta modificată a imnului britanic, care, după decesul reginei Elisabeta a II-a, devine „God save the King” („Dumnezeu să-l aibă pe Rege în paza sa”).

Într-o altă dezvoltare a evenimentelor generate de decesul reginei, Casa Albă face pregătiri pentru participarea președintelui Joe Biden la funeraliile Elisabetei a II-a.

CNN: Pregătiri pentru participarea lui Joe Biden la funeraliile Elisabetei a II-a

Prezența președintelui american la ceremonie va fi anunțată oficial doar după ce Casa Regală va face publice planurile legate de funeralii, precizează CNN.

Sursa citată mai menționează că la precedentul deces al unui monarh britanic, președintele american de atunci nu a participat.

Harry S. Truman l-a delegat pe Secretarul de stat Dean Acheson să participe la înmormântarea Regelui George al VI-lea, în 1952.

CNN amintește că, în perioada mai recentă, președinții americani care au luat parte la funeraliile unor personalități internaționale au fost însoțiți de foști lideri de la Casa Albă.

Astfel, când a murit Papa Ioan Paul al II-lea, președintele George W. Bush a venit însoțit de tatăl său, fostul președinte George H.W. Bush, și de fostul președinte Bill Clinton.

Iar în 2013, la funeraliile lui Nelson Mandela, președintele Barack Obama i-a inclus în delegație pe foștii președinți George W. Bush și Jimmy Carter, conform antena3.ro.

Sursa foto: hepta


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *