Primăvara Patriarhului Daniel

patriarh

Satul Dobreşti, comuna Bara, ar fi fost astăzi un loc uitat de lume dacă nu s-ar fi născut aici în urmă cu peste şase decenii (22 iulie 1951) Dan Ilie Ciobotea, Patriarhul Daniel. „Suntem consăteni şi am fost colegi din clasa I şi până la terminarea liceului. Am rămas prieteni. Şi anul acesta, când am avut drum prin Bucureşti, l-am vizitat la Patriarhie”, ne-a declarat Ioan Lăzărescu, primarul comunei, locuitor al satului Dobreşti.

Preafericita copilărie

Patriarhul Daniel a învăţat să scrie şi să citească de la tatăl său, învăţătorul Alexie Ciobotea. „Eram 50 în clasă la Dobreşti, unde am făcut primii patru ani de şcoală. Se făcea simultan clasa I cu a III-a şi a II-a cu a IV-a.

Eram prin rotaţie, câte o săptămână dimineaţa, iar cealaltă după-masa. Apoi clasele V-VIII le-am făcut amândoi la Lăpuşnic, iar liceul împreună la Lugoj la Coriolan Brediceanu”, a precizat Ioan Lăzărescu.

Potrivit acestuia, copilul Dan Ilie Ciobotea era un elev studios, iar colegii apelau la el pentru a împrumuta cărţi.

„Tatăl său fiind învăţătorul satului, aveau bibliotecă, iar noi, copiii, luam cărţi să citim. Erau alte vremuri. Copiii aveau atunci o ocupaţie. Părinţii ne trimiteau să mergem cu mieii oilor şi cu această ocazie ne mai jucam şi noi pe câmp. Mai primeam sarcină să păzim puii de gâscă de ulii, dar ne luam cu joaca şi pierdeam din ei. Ne mai întâlneam şi când mergeam cu purceii într-un loc unde se fierbeau oase (sâmburi – n.r.) de prune la cazan.

Asta a fost copilăria noastră”, ne-a spus Ioan Lăzărescu. Copilul Dan Ilie Ciobotea a fost dus de multe ori la biserică şi a primit o educaţie religioasă din familie. „Avea înclinaţie de preot de când era mic. Avea doi unchi, fraţi dinspre mamă, care au murit pe front în Rusia. Făceau mereu parastase. El era tot timpul la biserică. Cânta şi în strană”, îşi aminteşte primarul comunei Bara.

În prezent, cu excepţia primarului, în comuna Bara nu mai locuieşte niciunul dintre foştii colegi ai Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Şi eu am plecat la Lugoj, dar m-am întors în 1992, an în care am fost ales prima dată primar”, spune unul dintre cei mai longevivi edili, aflat la al şaselea mandat. La Dobreşti, prin grija Patriarhului Daniel s-a construit o mănăstire cu hramul Sfânta Parascheva, însă lucrările nu sunt încă finalizate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Primăvara Patriarhului Daniel

  1. Sa ii dea Dumnezeu sanatate si putere deplina Parintelui Patriarh sa duca lucrarea Bisericii pe culmile mantuirii neamului romanesc. Sa construim si noi catedrala, ca un popor credincios, ca despre moschee se vorbesc multe, iar romanii foarte tacuti. Dar vedeti cum un om lucrator si credincios se ridica din satul cel mai indepartat si isi ridica si numele si neamul pe culmile biruintei si ale bucuriei. Si daca pe acesti oameni nu ii apreciem si ii vorbim de rau, ce ne mai ramane? Sa vorbim de bine tiganii care ne fac de ras in lume. Cine sa ne mai aprecieze, daca noi nu stim sa ne mai bucuram de oamenii pe are ii alege Dumnezeu in biserici sau la catedrele scolilor?

  2. Felicitari Dlui Primar si redactiei care in mod corect prin acest articol a prezentat momente din activitatea Patriharhului.Pana la a easta publicatie multi nu au
    cunoscut aceste momente din viata Patriharhului creiind unele discutii neprincipiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *