Primarul Nicolae Robu, luat în vizor de inspectorii de la Protecția Consumatorilor

robu1 1

Protecția Consumatorilor i-a solicitat primarului Nicolae Robu să prezinte documente de medicina muncii, inclusiv avizul pentru munca la înălțime, în cercetare aflându-se operațiunea ”Ghilotina”, începută în seara de 18 martie.

Dacă va fi găsit vinovat edilul-șef se va alege cu dosar penal pentru distrugere.

CITEȘTE ȘI: O comună de lângă Timișoara este terorizată de spărgătorii de case

”Legea este valabilă și pentru dumnealui. Orice hotărâre de consiliu local nu trebuie să încalce legislația națională.

Primarul trebuie să prezinte documente de medicina muncii și aviz de lucru la înălțime. El nu a delimitat spațiul și zona corespunzător.

Potrivit articolului 253 din Codul Penal este vorba de infracțiunea de distrugere”, a declarat comisarului-șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului din Regiunea Vest – Timiș, Claudiu Sorin Susanu.

CITEȘTE ȘI: Asfaltări de un milion de euro într-o localitate timișeană

Conform acestuia, primarul are la dispoziție 30 de zile să-și demonstreze nevinovăția, altfel va fi amendat cu o sumă ce poate ajunge la 100.000 de lei, plus despăgubirea tuturor consumatorilor afectați și reabilitarea sistemelor de cablu afectate.

Conducerea Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor din Regiunea Vest – Timiș s-a declarat hotărâtă să restabilească ordinea în Timișoara. Astfel, în prezent sunt în derulare mai multe cercetări privind modul de funcționare al teraselor din oraș, sistemul de plată, dar și suprafața parcărilor, urmând ca pe viitor și alte aspecte să fie urmărite.

Mai multe nereguli, un singur vinovat

Potrivit comisarului-șef al Protecției Consumatorilor, instituția pe care o conduce va demara în perioada următoare mai multe verificări privind anumite aspecte din cadrul Primăriei Timișoara.

Prima investigație vizează operațiunea ”Ghilotina”, care îl are în prim-plan pe Nicolae Robu.

”Este halucinant că responsabilul din partea primăriei nu a făcut dovada că au fost notificați consumatorii. Nici nu se știe numărul lor.

În plus nu a făcut dovada că primăria putea desfășura astfel de activități. Există o hotărâre de consiliu local de introducere a cablurilor subteran, dar nu există documente pentru dezafectarea cablajelor supraterane. Am demarat cercetări pentru identificarea consumatorilor afectați. Noi vom solicita despăgubirea acestora și repunerea serviciilor”, a spus Claudiu Sorin Susanu.

Acesta a adăugat că ”dacă cercetările demonstrează că e vorba de infracțiuni, se va întocmi dosar penal pentru distrugere și alte aspecte sesizate de juriștii noștri”.

Conform lui Claudiu Sorin Susanu, ”și alte segmente de activitate (ale Primăriei) merg în aceeași direcție greșită”.

Protecția Consumatorilor cercetează în prezent și modul în care funcționează terasele pe spațiile publice, mare parte dintre agenții economici neputând prezenta un acord de funcționare eliberat de primărie, iar într-un caz, un astfel de document semnat de Nicolae Robu avea ca perioadă de funcționare 1 – 31 mai 2019.

”Vizavi de anumite terase va trebui să oprim activitatea”, a precizat comisarul-șef. Un alt aspect, luat la puricat de inspectorii de la Protecția Consumatorilor vizează parcările din Timișoara.

”Informările și afișele trebuiesc refăcute. Din punctul nostru de vedere, consumatorii sunt prejudiciați pentru că în anumite zone nu se plătește parcarea decât prin SMS.

Printre măsurile care trebuiesc luate este crearea în vecinătatea parcărilor a unor puncte de plată cu monede și bancnote. Am solicitat o evidență a parcărilor și schițele acestora să vedem dacă respectă dimensiunile obligatorii.

Am observat că o parte din ele nu sunt marcate. Nu au fost reclamații, este o autosesizare a noastră”, a spus Claudiu Sorin Susanu.

Pentru cei care ar putea avea anumite suspiciuni vizavi de faptul că sunt prea multe autosesizări ale instituției care vizează Primăria Timișoara și primarul Nicolae Robu, Claudiu Sorin Susanu a oferit un răspuns: ”nu este rea intenție, noi suntem plătiți să protejăm consumatorii”.

Nicolae Robu crede că a făcut bine

În replică față de cele declarate de comisarul șef de la Protecția Consumatorilor, primarul Nicolae Robu a declarat că el știe că a făcut un lucru bun pentru Timișoara, aprecierea rezultând și în urma unui sondaj făcut pe Facebook.

Edilul a mai amintit de faptul că unii stâlpi sunt în pericol de prăbușire din cauza poverii pe care o reprezintă cablurile, iar consecințele ar putea fi tragice.

În ceea ce privește avizul de lucru la înălțime de care a pomenit șeful de la Protecția Consumatorilor, Robu crede că astfel de cereri denotă foarte limpede preocupări care au alt scop decât binele orașului.

Nu ar exista nici o plângere de la consumatorii afectați, iar comisarul șef Susanu le-ar fi cerut firmelor de internet, televiziune și telefonie să-și pună clienții să depună plângeri. Nicolae Robu a explicat că nu vrea să intre în dispute ori polemici, pentru că el are de lucru pentru Timișoara.

Primarul este decis să ducă toate cablurile aeriene din Timișoara în subteran și susține că există rețele pentru așa ceva.

Orașul ar avea din plin tubulatură subterană, pe lungimea a sute de kilometri, chiar municipalitatea dispunând de circa 50.

Robu susține că firmele nu duc cablurile în subteran din cauză că aceste lucrări ar presupune cheltuieli, iar operatorii de cablu vor să aibă doar venituri, fără să cheltuiască.

Articol scris de DANA ISTRAT și DANIELA DAMIAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Primarul Nicolae Robu, luat în vizor de inspectorii de la Protecția Consumatorilor

Lasă un răspuns