Primarul Fritz se laudă cu evenimente organizate de CJ Timiș, după ce a refuzat colaborarea pe programul TM 2023

Primarul Fritz se laudă cu evenimente organizate de CJ Timiș, după ce a refuzat colaborarea pe programul TM 2023

Primarul Fritz se laudă cu evenimente organizate de CJ Timiș, după ce a refuzat colaborarea pe programul TM 2023

Programul cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 a născut multe pasiuni și discuții, dar mai ales a fost prilej de mândrie dar și de promovare. Cea mai puternică mediatizare la nivel național a avut-o primarul Timișoarei, Dominic Fritz, fiind omniprezent atât în media online cât și pe radio și TV.

Problema este că edilul se laudă și își asumă merite pentru evenimentele de anvergură și cu impact internațional, la care nici el, nici Primăria Timișoara și nici Centrul de Proiecte nu au avut nicio contribuție. O altă laudă electorală este tema reamenajării unor cinematografe din oraș.

Capital de imagine pe efortul altora

Cea mai recentă ieșire la rampă, la nivel național, a fost miercuri, 4 octombrie 2023, când la emisiunea de dimineață a postului de radio Digi FM, Dominic Fritz a povestit despre succesul expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, un eveniment realizat de către Consiliul Județean Timiș, Muzeul Național de Artă Timișoara împreună cu parteneri privați, români și străini.

“Ne mândrim cu o expoziție atât de consitentă cum avem astăzi și suntem foarte mândri că e el (Constantin Brâncuși – n.r.) aici.

Faptul că nu e din Timișoara îl putem ierta, oricum a stat mult și în Paris și tocmai că este o poveste europeană de fapt, adică ne învață multe despre cât contează ceea ce faci și mai puțin contează pentru valoarea pe care o ai unde te-ai născut”, a declarat miercuri dimineață, la Digi FM, primarul Timișoarei, despre expoziția care a ajuns la aproape 15 mii de bilete vândute sau rezervate, la mai puțin de o săptămână de la deschidere. Expoziție la care contribuția primăriei și a Centrului de Proiecte a fost zero.

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, consideră atitudinea primarului Fritz ca fiind una ipocrită, în contextul în care cele mai importante evenimente culturale din 2023 au fost organizate de către Consiliul Județean Timiș, unele în parteneriat cu Ministerul Culturii dar și cu diverși parteneri și operatori culturali privați.

“Mă bucur că primarul Dominic Fritz promovează evenimentele culturale de anvergură din programul Timișoara Capitală Culturală Europeană, organizate de către CJ Timiș. Este de înțeles, în contextul în care Primăria Timișoara și Centrul de Proiecte al primăriei nu au livrat publicului manifestări consistente, valoroase, care să atragă publicul timișorean dar și vizitatori din țară și din străinătate.

nica brancusi

Ar fi fost mai bine ca domnul primar Fritz să se fi alăturat viziunii CJT și să fi sprijinit financiar și organizatoric evenimentele de anvergură, atunci când s-a discutat revizuriea proramului cultural TM 2023. El a ales să finanțeze evenimente mici, de cartier, care nu atrag turiștii, având cel mult un impact local.

Vreau să amintesc că datorită Consiliului Județean, a Muzeului de Artă și a partenerilor am reușit să aducem expoziția Brâncuși – prima din România în ultimii 50 de ani, apoi expozițiile Victor Brauner, Paul Neagu, festivalul Jazz X, Flight Festival, Parcul Primăverii, Festivalul Codru, Festivalul Medieval, Festivalul Luminilor, Festivalul Sub Bagheta lui Merlin, Festivalul Etniilor și, să nu uităm, Festivalul Enescu – secțiunea Timisoara, toate manifestări de primă clasă, de interes internațional”, a declarat pentru Renașterea bănățeană, Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Lauda cu cinematografele

De jumătate de an, primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău promovează în mass media și pe Facebook stadiul lucrărilor și termene de deschidere a mai multor cinematografe din oraș. Cu excepția Cinema Victoria, la toate celelalte lucrările s-au făcut în forță și totuși nu s-au respectat termenele de finalizare.

În realitate, singurul cinematograf funcțional este Cinema Victoria. Pe 3 octombrie 2023, primarul Timișoarei anunța pe Facebook, că Cinema Timiș, din Piața Victoriei, va fi redeschis printr-un eveniment inaugural în weekendul 13 – 15 octombrie. Niciun cuvânt însă despre celelalte cinematografe sau despre celebrul Turn de Apă, proiect unde lucrările au fost oprite și acum zace abandonat.

fritz lauda cinematografe

“Gata! Rulăm filme la Cinema Timiș, fix în Piața Operei. După succesul enorm pe care îl are Cinema Victoria, este cel de-al doilea cinematograf pe care îl redăm timișorenilor. Totul a fost renovat complet. Dotările sunt ultramoderne (cu 4k și de toate). Sala mare are peste 500 de locuri. În subsol, acolo unde pe vremuri se dansa în Club 30, se vor ține concerte și dezbateri într-o cochetă sală multifuncțională cu bar. Marea deschidere este în weekend-ul 13 -15 octombrie”, a scris primarul Fritz pe Facebook, pe 3 octombrie.

Acesta a fost “taxat” de către consiliera locală Roxana Iliescu, care a atras atenția, la fel ca și Alin Nica, despre practica cuplului edilitar Fritz – Lațcău de a se lăuda cu tăiatul panglicii la proiecte demarcate de administrația anterioară sau de către alte entități, fără vreo contribuție a administrației timișorene.

roxana iliescu 9

“Vineri, 13 octombrie 2023, este anunțată inaugurarea unuia dintre cele mai mari și îndrăgite cinematografe din oraș, Cinema Timiș, aflat în Piața Victoriei!

Frumos ar fi din partea primarului Fritz să-l invite la eveniment si pe fostul primar Robu pentru meritul său si al echipei de atunci de a fi adus acest imobil in patrimoniul municipiului, alături de alte 7 cinematografe : Victoria, Studio, Dacia, Arta, Freidorf, Unirea si Fratelia!

De altfel, nu numai demersurile privind trecerea in patrimoniul municipiului au fost făcute de vechea administrație, ci si aprobarea documentației tehnico-economice- faza DALI pentru reabilitarea acestui cinematograf.

Asa cred eu ca ar fi civilizat si decent sa procedeze primarul Fritz, nu sa se impauneze la nesfârșit cu merite exclusive si de cele mai multe ori inchipuite pe diferite proiecte!”, a scris pe Facebook, consiliera locală Roxana Iliescu, pe 4 octombrie 2023.

CITEȘTE ȘI: ITM Timiş a dat amenzi de peste 5,5 milioane de lei unor companii de transport alternativ

Cert este că actuala administrație și-a făcut un obicei din a-și dovedi “capacitatea managerială”, etalându-se cu diverse proiecte, de la infrastructură până la cultură, demarate în timpul administrației anterioare sau realizate de către alte instituții, cum este și cel mai recent caz, în care primarul Timișoarei se laudă cu expoziția Brâncuși, o inițiativă a Consiliului Județean Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Primarul Fritz se laudă cu evenimente organizate de CJ Timiș, după ce a refuzat colaborarea pe programul TM 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *