Primarul Fritz, chemat pentru explicații în Consiliul Local. Colterm riscă o nouă amendă

Primarul Fritz, chemat pentru explicații în Consiliul Local. Colterm riscă o nouă amendă

Primarul Fritz, chemat pentru explicații în Consiliul Local. Colterm riscă o nouă amendă.

Grupurile consilierilor locali ai PNL, Pro România și PSD au strâns semnăturile necesare pentru a convoca plenul Consiliului Local în data de 23 martie, ora 17. Subiectul principal al ședinței este blocajul financiar de la Colterm și pericolul, aproape iminent, ca societatea de termoficare să își închidă activitatea, începând din 1 mai 2023. În continuare, executivul primăriei refuză să aloce bani pentru plata datoriilor, a amnezilor și a “certificatelor verzi”.

CITEȘTE ȘI: Vremea se schimbă radical: un val de aer din nordul Africii pătrunde în România

Până la data de 30 aprilie, Colterm SA ar trebui să achiziționeze circa 200.000 de certificate CO2 pentru conformarea pe anul 2022. Acestea costă aproximativ  80 de milioane de lei. Conform declarațiilor primarului Dominic Fritz, primăria nu va achita aceste certificate. În acest scenariu, ar fi al treilea an consecutiv în care administrația locală nu contribuie la achitarea acestor certificate de poluare. Astfel, în 2021, societatea Colterm a fost amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificate EUA, în valoare de 9 milioane de euro. Până la 30 aprilie 2022, ar fi fost nevoie să fie cumpărate certificate verzi în valoare de 11,2 milioane de euro, ceea ce nu s-a întâmplat, iar amenda nu s-a lăsat așteptată, fiind de 14,5 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: Programul Rabla pentru becuri s-a blocat. AFM spune că bugetul pentru program a fost realocat pentru Casa Verde Fotovoltaice

Primăria Timișoara trebuie să achite peste 67 de milioane de lei, valoarea celei mai recente facturi fiscale, emisă de către societatea în insolvență Colterm. Tocmai pentru a nu se trezi în situația unui refuz de plată din partea primăriei, societatea de termoficare a notificat autoritățile competente pentru recuperarea acestei sume, inclusiv Curtea de Conturi, Prefectura Timiș și ANAF.

Așa cum a mai relatat Renașterea bănățeană, municipalitatea ar trebui să achite către Colterm suma de 67,8 mlioane de lei, reprezentând banii primiți de la Guvern pentru acoperirea costurilor legate de achiziția de gaze naturale, fonduri a căror destinație era producerea de energie termică în perioada 01.11.2021-31.03.2022.

Însă, primăria a schimbat destinația banilor de la guvern, bani cu care și-a achitat propria datorie către societatea de termoficare, mai exact plata subvenției diferență de preț și tarif la energia termică livrată populației.

„Banii au venit de la Guvern către Municipiul Timișoara cu destinație specială pentru Colterm. Aprecierea noastră este că acele sume, având destinație specială pentru Colterm, trebuia să fie transferate de către Municipiul Timișoara către Colterm. Acest lucru s-a întâmplat și toate sumele au intrat în Colterm. Doar că au intrat achitându-se niște obligații deja existente ale municipiului Timișoara. Noi considerăm că acele sume ar fi trebuit să fie suplimentare obligațiilor deja asumate”, a declarat Cristian Amza, administrator special al companiei în insolvență, pentru Adevărul. 

Consilierii locali cer ca executivul primăriei să dea explicații despre “artificiul financiar” prin care a schimbat destinația banilor primiți de la guvern, pentru a-și achita propria datorie către societatea de termoficare.

„Problema certificatelor CO2 este una care trebuie rezolvată pe ultima sută de metri, iar cadrul Consiliului Local este locul unde trebuie să dezbatem această situație, în calitate de aleși locali. Trebuie să facem totul pentru a găsi soluții astfel încât să evităm o nouă amendare a societății, amendă care va fi suportată, mai devreme sau mai târziu, de către timișoreni. Este momentul ca toți să stăm la aceeași masă și să discutăm. Grupurile consilierilor locali ai PNL, Pro România și PSD au strâns semnăturile necesare pentru a convoca plenul Consiliului Local în data de 23 martie, ora 17. I-am invitat și pe colegii de la USR pentru a se alătura acestui demers, îi așteptăm să-și pună semnăturile pe convocator. Timpul este scurt și nu ne mai permitem să tot amânăm acest demers”, a anunțat pe Facebook, viceprimarul Cosmin Tabără, joi, 16 februarie.

Teoretic, ar exista patru modalități prin care Colterm poate cumpăra certificatele verzi pentru 2022 și evitarea unei noi amenzi. Prima posibilitate  ar fi reîntregirea capitalului social de către acționarul unic al societății, municipiul Timisoara, respectiv plata de către municipiu către Colterm a sumei de 85 de milioane de lei. A doua se referă la plata de către municipiu a pierderilor induse tehnologice – calculate pe anul 2022 la suma de aproape 90 de milioane de lei. Ar fi posibilă și plata în avans a subvenției, în proiectul de buget pe 2023 fiind prevăzută suma de 180 de milioane de lei pentru Colterm, reprezentând subvenții/ pierderi tehnologice. O altă variant, la care s-a mai apelat însă fără success, este  găsirea unui terț finanțator, operator pe bursa certificatelor, care ar putea cumpăra cele 200.000 de certificate de CO2 pentru Colterm, contra unui comision perfect legal, urmând ca societatea Colterm să-i restituie costul certificatelor și al comisionului cu plata în rate, plată care ar trebui garantată de municipiul Timișoara. La această metodă, a apelat fost administrație, pentru a nu îi lăsa pe timișoreni în frig și fără apă caldă.

Conducerea Primăriei Timișoara refuză, deocamdată, orice fel de asistență financiară pentru salvarea societății de termoficare. Legat de plata certificatelor EUA, cunoscute ca “certificate verzi”, primarul Dominic Fritz pasează responsabilitatea tot către conducerea Colterm, sugerând că ar trebui să găsească soluții alternative, printre care și banii pe care societatea îi încasează în fiecare lună. Colterm trebuie să achiziționeze un număr de 227.000 de Certificate CO2, așa-numitele “certificate verzi”. Valoarea acestora se ridică, în prezent, la 100.862.910 lei.

“Eu continui să spun că Colterm are o conducere. Printre alții și administrator judiciar, care primește 20.000 de euro pe lună pentru munca lor și mă aștept ca ei să facă parte din soluție. Ce este clar și asta am susținut până acum, noi nu putem să cumpărăm aceste certificate pentru Colterm si nici nu putem să facem o plată cash de 100 de milioane din banii primăriei, de azi pe mâine, tocmai pentru că acești bani nu există”, declara, pe 10 martie, primarul Dominic Fritz.

Prin aruncarea responsabilității pe conducerea Colterm și prin refuzul primăriei de a contribui financiar, există toate șansele ca societatea de termoficare să intre în faliment, la data de 1 mai 2023.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Primarul Fritz, chemat pentru explicații în Consiliul Local. Colterm riscă o nouă amendă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *